A tartalomból. Az energiaellátás biztonságban van, az orosz szállítók teljesítik szerződéses kötelezettségeiket x Csaknem 70 helyszínen várja a látogatókat idén Erőművek éjszakája x Unikális, hosszú távú karrierlehetőséget kínál a Paks II. Zrt. x Gyopáros Alpár: vonzóvá kell tenni a falvakat x Paks: szervezeti változások, pénzügyek, támogatások, kitüntetés.

 Energia – atomenergia

Az energiaellátás biztonságban van, az orosz szállítók teljesítik szerződéses kötelezettségeiket

Magyarország energiaellátása biztonságban van, a földgáztározók töltöttsége mára az éves fogyasztás 62 százalékát fedezni tudja, és az oroszországi szállítók elkötelezettek amellett, hogy továbbra is eleget tegyenek szerződéses kötelezettségeiknek. A kormány fenntartja észszerű politikáját, a nemzeti érdek érvényesítése az egyetlen szempont – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvában. A tárcavezető először is természetesnek nevezte azt, hogy részt vesz az Orosz Energiahét konferencián, illetve tárgyalásokat folytat az energetikai együttműködés jövőjéről, ugyanis hazánk ellátása továbbra is fizikailag lehetetlen orosz források nélkül. Hangsúlyozta, hogy az energiaellátás nem politikai kérdés, miután „sajtótájékoztatókkal, dörgedelmes nyilatkozatokkal és politikai megnyilvánulásokkal” fűteni nem lehet, hanem annak a kérdése, hogy hol van energiaforrás és szállítási útvonal.

„Egyértelmű, hogy Magyarországot az oroszországi energiahordozók nélkül nem lehet fizikailag ellátni elég kőolajjal vagy elég földgázzal, és a nukleáris iparunk működőképességéhez is szükség van az orosz technológiára és fűtőanyagra” – szögezte le. Majd arról számolt be, hogy Oroszország és minden orosz vállalat teljesíti szerződéses kötelezettségeit. „Az idei esztendőben az összes eddig leszerződött földgázmennyiséget, kőolajmennyiséget és nukleáris fűtőanyagot megkaptuk” – jelentette ki. A miniszter jó hírnek nevezte, hogy megkezdődött a fizikai építkezés is a paksi bővítéssel kapcsolatban. Aláhúzta, hogy nemzetközi projektről van szó, amelyet az is jól példáz, hogy a résfalazást amerikai cég végzi, ez pedig mutatja, hogy az atomenergiában még mindig széles körű a nemzetközi együttműködés. „Ha ez nem így lenne, akkor az Egyesült Államok nem vásárolt volna rekordmennyiségű, 416 tonnányi uránt az idei esztendő első felében Oroszországtól” – hangoztatta.

„Tehát a paksi beruházás egy nagy nemzetközi összefogás és nukleáris ipari együttműködés keretében új lendületet kapott, és továbbra is reális az, hogy a következő évtized legelején a hálózatra tudjuk kapcsolni az atomerőmű két új blokkját” – tette hozzá. „Magyarország fenntartja az észszerű politikáját, továbbra is az egyetlen szempont a nemzeti érdekek érvényesítése, és az, hogy Magyarországon az energiaellátás biztonságban legyen” – összegzett. +++

Csaknem 70 helyszínen várja a látogatókat idén Erőművek éjszakája

Csaknem 70 helyszínen várja a látogatókat különleges programokkal az Erőművek éjszakája október 27-én, amikor a Paksi Atomerőmű és a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló is látogatható lesz – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Az érdeklődők megismerhetik az erőművek, fűtőművek, hulladékfeldolgozók és a közműszolgáltatók tevékenységét, a villamosenergia, a távhő és az ivóvíz előállításának műszaki hátterét. A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a környezeti erőforrásokkal tudatosan kell gazdálkodni – írták. Az atomerőműben a regisztrált látogatók kísérővel a látogatóközpont kiállítása mellett az üzemi területen egy előre meghatározott útvonalat járhatnak be; egyebek között a látogatófolyosókról betekinthetnek a blokkvezénylőbe, a reaktorcsarnokba, és rövid sétát tehetnek a turbinacsarnok egyik turbinagenerátora körül – írták közleményükben. A közönséget – szintén regisztráció után – az Atomenergetikai Múzeum látványos fizika kísérletekkel fogadja, amelyek játékos formában ismertetnek meg a tudománnyal. Tájékoztatásuk szerint az atomerőmű a kis és közepes aktivitású hulladékait fogadó bátaapáti létesítményben az érdeklődők beléphetnek az ellenőrzött zónába, a 340 millió éves gránit kőzetben kialakított tárolóba. A mélyben láthatják az első tárolókamrát, amely már megtelt hulladékcsomagokkal, illetve a második tárolókamrát, amely készen áll az új, kompakt hulladékcsomagokat fogadására – tették hozzá. +++

 Unikális, hosszú távú karrierlehetőséget kínál a Paks II. Zrt.

Visszatérő kiállító a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) állásbörzéjén a Paks II. Zrt., idén ismét nagy volt az érdeklődés a cég standjánál. Az aktuális állásajánlatokról, szakmai gyakorlati lehetőségekről alapvetően a társaság karrierportálján lehet tájékozódni, ám a következő hetekben több egyetemi állásbörzén személyesen is informálódhatnak az érdeklődők. Ezúttal is több mint 150 kiállító, több száz állás és szakmai gyakorlati lehetőség várta a hallgatókat, pályakezdőket és tapasztalt munkavállalókat a Műegyetemi Állásbörzén. Immár állandó kiállítónak számít a Paks II. Zrt., amelynek standjánál a két nap alatt több százan fordultak meg érdeklődve a hazai energiaipar legnagyobb beruházása iránt. A Paks II. Zrt. aktuális álláslehetőségeiről a társaság karrierportálján, illetve az ősz folyamán több intézmény – például az Óbudai és a Debreceni Egyetem – állásbörzéin lehet tájékozódni. +++

 Németkér – önkormányzat-fejlesztés

Gyopáros Alpár: vonzóvá kell tenni a falvakat

Vonzóvá kell tenni a falvakat a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint ahhoz, hogy megálljon a kistelepülések népességcsökkenése. Gyopáros Alpár a Tolna vármegyei Németkéren, a Magyar falu program 19 millió forintos támogatásával felújított orvosi rendelő csütörtöki átadásán azt mondta, a kormány eltökélt a falvak fejlesztésére, és „a mindenkori lehetőségekhez képest, de a létező legnagyobb erőforrásokat mozgósítva” biztosítani fogja a program működését.  Megjegyezte: fél évszázada zajlik az elvándorlás a falvakból. Ahhoz, hogy ez a tendencia megforduljon, élhető településeket kell kialakítani, komolyabb, életminőséget javító intézkedéseket kell tenni. Emellett meg kell értetni a fiatalokkal, hogy ha az alapszolgáltatásokat a falvakban olyan minőségben biztosítják, mint a városokban, akkor a falu a miliőjének köszönhetően megelőzheti a várost – tette hozzá. A kormánybiztos közölte, Tolna vármegyében 30 milliárd, Németkéren 200 millió forint értékű fejlesztést valósítottak meg a program támogatásával.

Süli János (KDNP), a térség országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy az elmúlt években központi forrásból járhatóvá tették a környék útjait. Ez azért is fontos, mert a járóbetegellátás központja Paks – mutatott rá. Horváthné Gál Erika, a község független polgármestere ismertette: az önkormányzat 2019 és 2022 kötött kilenc pályázaton összesen 143 millió forintot nyert el a program forrásaiból, amelyet 23 millió forint önrésszel egészített ki. Az orvosi rendelő mellett a többi közt utakat, óvodai játszóteret újítottak fel, kerékpárutat építettek és orvosi eszközöket szereztek be. +++

Paks – Önkormányzat

Szervezeti változások, pénzügyek, támogatások, kitüntetés 

A szerdai önkormányzati döntésekről, azok hátteréről tájékoztatta a helyi médiumok képviselőit a Városházán, Szabó Péter polgármester. Az 2023. évi költségvetéséről és a végrehajtás rendjéről szóló rendelet negyedik módosításával kezdték a képviselők a napirendek tárgyalását, városvezetői javaslatra – más apróbb technikai jellegű változtatások mellett – célzott szakosztályi, mintegy ötvenmillós támogatás érkezik a paksi sportegyesülethez, elsősorban a fiatalok érdekeinek szemelőtt tatartásával. A Paksi Többcélú Kistérségi Társulás társulási megállapodásának módosítására azért került sor, mert az ügyeleti ellátás átkerült a mentőszolgálathoz. Ismeretes, hogy 2023. október 1-től Tolna vármegyében is az önkormányzatok helyett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látja el a feladatot, amelyhez egységes ügyeleti telefonszám a 1830. A háziorvosi ügyelet Pakson a Tolnai út 2. alatt elérhető. A mentők vészhelyzeti telefonszáma nem változott, baleset, más közvetlen életveszély esetén továbbra is a 112 hívásával kell segítséget kérni. A 2024/2025-ös tanévre vonatkozó intézményi felvételi körzetek megváltoztatására tett javaslatot a tankerületnek az önkormányzat, utcákat csoportosítottak át, többek között a Kodály a Dankó utcák helyzete változott.  A változások 2024. szeptembertől lépnek életbe. Ferenczi Ildikót, a Paksi Életfa Idősek Otthonának intézményvezetőjét „Segítő Kéz” kitüntetésben részesíti Paks önkormányzata – erről a képviselőtestület döntése alapján határoztak. A kitüntetést a polgármester előterjesztésére a képviselő-testület adományozza.

Képünk: Nyílt nap Paksi Energetikai Technikumban (ESZI)

Paks, 2023. október 13., péntek – Bemutatók az iskola diákjaitól az Energetikai Technikum tornacsarnokában, 2023. október 13-án. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/

PAKS-PRESS 2023. október 13., péntek 18:55. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap