PAKS-PRESS – Módosítjuk a Paks II beruházással kapcsolatos szerződést – mondta el Szijjártó Péter Moszkvában tartott és közösségi oldalán közreadott tájékoztatójában, kedden. „A háborútól és a szankcióktól függetlenül is az élet, a műszaki és technológiai helyzet változott annyit, hogy ezekhez a szerződéses keretekhez hozzá kell nyúlni annak érdekében, hogy ezt a beruházást végre lehessen hajtani” – mutatott rá.

– Megszületett a megegyezés Oroszországgal a paksi bővítés kivitelezési és finanszírozási szerződésének módosításáról annak érdekében, hogy lehetővé váljon az atomerőmű-beruházás folytatása és mielőbbi átadása – közölte a tárcavezető.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter Magyarország energiaellátás biztonságáról tárgyalt Alekszej Lihacsovval, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatójával, és Alexadr Novák miniszterelnök-helyettessel. A tájékoztatás szerint az orosz fél Magyarország számára meghosszabbította a földgáz- és kőolajvásárlás és szállítás lehetőségét.

Szijjártó Péter a Paks II. beruházásról szólva elmondta, hogy a nukleáris iparra vonatkozó szakciók nem esnek korlátozás alá és jóllehet a szerződés kilenc éve született, a szerződés módosítása lehetővé teszi a folytatást. A kivitelzés és finanszírozás kérdésében tervezett módosításokat benyújtják az EB számára, a miniszter reményét fejezte ki, hogy nem lesznek akadályok és gyors jóváhagyásra számít, miután az uj paksi blokkok nélkülözhetetlenek Magyaroszág energia-biztonsága szempontjából.

Szijjártó Péter szavai szerint végeztek a paksi telephelyen a résfal monitoringgal, a teszteredmények után elkezdődhet a résfalazás. Ugyancsak az elvégzendő munkák közé sorolta a tervezést a leendő hatos blokk föld kitermelésére a talajvíz szintjéig és a talajszilárdítási munkálatokat. – A szükséges dokumentumokat megkapta az Országos Atomenergia Hivatal és átadták a paksi atomerőmű erőmű vezetése számára, tanulmányozásra – fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Képünk: Moszkva, 2023. április 11. – Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában találkozott, a felek megvitatták a Paks II. Atomerőmű megvalósításának további lépéseit, valamint a nukleáris együttműködés egészének kérdéseit. Fotó: Szijjártó Péter FB oldala.

PAKS-PRESS 2023. április 11., kedd 14:10. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap