PAKS-PRESS – A kormány elkötelezett amellett, hogy a paksi atomerőmű üzemidejét meghosszabbítsák – mondta a technológiai és ipari miniszter pénteken, Pakson. Palkovics László az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójával folytatott egyeztetés után az atomerőműben tartott sajtótájékoztatón elmondta: meggyőződtek arról, hogy az üzemidő-hosszabbításnak minden feltétele adott. – Alapvetően 10 és 20 év közötti hosszabbítás lehetséges – mondta.

Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszter és Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón ismertették a meglevő blokkok további üzemidő-hosszabbításának lehetőségeit, az Atomerőmű Látogatóközpontjában.  

A tájékoztatót megelőzően, a megalapozott és felelős döntéshez szükséges feladatokról egyeztettek az érintett szervezetek vezetőivel. Elhangzott: az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. megbízható, olcsó és környezetbarát módon biztosítja a hazai villamosenergia-termelés közel felét, ezzel stratégiai szerepet tölt be a hazai ellátásbiztonság szempontjából. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az atomerőmű műszaki-biztonsági, illetve gazdasági eredményeinek figyelembevételével vizsgálják az üzemidő-hosszabbítás lehetőségeit.

– Ahhoz, hogy a megnövekedett energiaigényeket ki tudjuk szolgálni, szükség van az atomenergia további használatára, nemcsak a Paks II. építését támogatja a kormány, hanem a jelenleg működő blokkok mellett olyan beruházásokat hajtunk végre, amely részben a hatásfok növeléséhez, és új megoldásokhoz vezethet – fogalmazott a sajtótájékoztatón a miniszter. Dr. Palkovics László szavai szerint áttekintették az üzemidő-hosszabbítás üzleti modelljét, készült egy megvalósíthatósági tanulmány, amely szerint jó üzletnek tekinhető projektről beszélünk.

Áttekintették, hogy milyen műszaki megoldásokra van szükség annak érdekében, hogy a 15-20 éves hosszabbítás elérhető legyen. Ennek fényében Brüsszelben újra tárgyalhatják a 2017-es megállapodást. Műszaki, gazdasági, szervezeti munkacsoportot állítanak fel a paksi atomerőműben, az élettartam hosszabbítása további oktatási és kutatási feladtokat is ad – erre egy további tudományos munkacsoport készülhet. – Amennyiben a kormány úgy dönt, hogy a projekt folytatható, azt a teljes nyilvánosság elé tárják – tette hozzá a miniszter.  

A korábbi elképzelések szerint a Paks II. két blokkjának üzembehelyezésével leállt volna a Paks I. atomerőmű, ezek után szükség lesz a hat blokk szikronizálására is. – A projekindító dokumentációnak két héten belül el kell készülnie, majd ezt követően a kormány elé kerül – jelentette be Dr. Palkovics László.

A paksi atomerőmű vezérigazgatója szerint a hosszabbítás lehetősége kiemelt jelentőséggel bír, mind a munkavállalók, mind a régió számára. Pekárik Géza megjegyezte, hogy az új lehetőség annak a negyven évnek az elismerése is, amely az eddig végzett munkát minősíti. – Az első üzemidő-hosszabbítás tapasztalatait felhasználjuk – tette hozzá.

A paksi atomerőmű négy, jelenleg 500 megawatt teljesítményű blokkja 1982 és 1987 között épült, a 30 éves üzemidőt 2012 és 2017 között 20 évvel hosszabbították meg, így 2032 és 2037 között kellene leállítani őket. A második üzemidő hosszabbítás lejárati ideje várhatóan 2052 és 2057 lesz.  

Képünk: Palkovics László technológiai és ipari miniszter sajtótájékoztatót tart az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójával folytatott egyeztetés után a Paksi Atomerőmű Látogatóközpontjában 2022. június 24-én. A háttérben Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója (j.2) és dr. Kovács Antal, az atomerőmű kommunikációs igazgatója. Fotó: PAKS-PRESS/Kiss András Kristóf.

PAKS-PRESS 2022. június 24., péntek 16:35. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap