PAKS-PRESS – Marco Rossi szakvezető úgy fogalmazott, nagyon örül, hogy a kilátogató gyerekeknek győzelmi élményt ajándékozhattak, mert „ők jelentik a jövőt”. Szerinte sokáig szívükben marad ez az élmény.

Paksról több mint harminc iskolás utazott fel a Puskás Arénába, hogy buzdítsák a csapatot. Szurkolói esküt is tettek a CsapAtom korisok, ASE-s evezősök és focisok, PSE focistái részvételével, indulásuk előtt, az ASE csarnoknál.

A hazai és a külföldi sajtó nagy terjedelemben foglalkozik a magyarok teljesítményvel, és az őket támogató hatalmas gyermeksereg mindvégig aktiv támogatásával.  A Puskás Arénában 30 ezer, 14 éven aluli gyerek előtt megrendezett találkozón Szoboszlai Dominik szerezte a győztes találatot büntetőből a 66. percben. Az angol válogatott az előző 22 mérkőzésén – tizenegyespárbajt leszámítva – nem kapott ki. 

A svájci Baselben légióskodó csatár a 34 éves támadó, Szalai Ádám azt mondta, pályafutása egyik legemlékezetesebb pillanata, hogy 35 ezer gyerek előtt léphetett pályára.

Mondtam a többieknek a meccs előtt, hogy most úgy megyünk ki a pályára, hogy az itt lévő nézők jelentős részének mi vagyunk a példaképei, és ez még akkor is igaz, ha közülük nem mindannyian lesznek végül labdarúgók” – nyilatkozta. Hozzátette: ahogyan a gyerekeknek, úgy nekik, játékosoknak is meghatározó élmény volt ebből a szempontból ez a találkozó, amelyen „mindenki hallhatta, hogy mit adtak nekünk ezek a gyerekek”. „Kutyakötelességünk” ennek a 30 ezer gyereknek megmutatni, mire vagyunk képesek egy ilyen kiváló angol csapat ellen – fogalmazott.

Szalai Attila a Fenerbahce bekkje szerint „mindannyiunkat vitt a szívünk és az az erő, támogatás, amit a lelátóról kaptunk a gyerekektől. Nagyon boldogok vagyunk.” „Kicsit talán vékonyabb hangon szólt a buzdítás, de belülről nem érződött markánsan másnak a hangulat – ezt már Sallai Roland mondta. Jó volt a hangulat… minőségi helyettesítést kaptunk”.

A csapat előbb a pályán, majd az öltözőben is alaposan megünnepelte a sikert, a stadion földszintjén kijelölt interjúzónában is tisztán lehetett hallani, ahogy a „Budapest várhat, míg vége van a nyárnak” strófa zeng néhány fallal odébb. Ám szerencsére nemcsak a Balatoni láz örökbecsű refrénjétől volt hangos az este a Stefánia úton…

A The Sun is inkább az angol válogatottat ekézte: „úgy játszottak a magyar diákok előtt, mintha ők maguk is iskolások lennének.”

A gyermekek beengedése már a meccs előtti sajtótájékoztatón is téma volt – a brit újságírók kérdésére azonban a szövetségi kapitány Gareth Southgate is csak annyit tudott reagálni, bár személy szerint meglepte őt, hogy ilyen sokan lesznek a stadionban (akkor még 30 000 regisztrált iskolásról lehetett tudni), nem tartja ezt problémának.

A kedélyek csitítására azt is hozzátette, úgy tudja, a jövő hétvégi, Wolverhamptonban rendezendő, Olaszország elleni – az Eb-döntőn történt rendbontások miatt kapott – zárt kapus büntetés alkalmával az angol szövetség (FA) is élni fog a lehetőséggel.

Szalai Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya szerint az együttes a gólig az elmúlt évek egyik legjobb teljesítményét nyújtották szombat este a Puskás Arénában, ahol Szoboszlai Dominik tizenegyesből szerzett találatával 1-0-ra legyőzte az Európa-bajnoki ezüstérmes angolokat a Nemzetek Ligájában:

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 1. forduló: Magyarország-Anglia 1-0 (0-0)

A magyar válogatott kedden, Cesenában vendégeskedik az olaszoknál a Nemzetek Ligája második fordulójában.

Képünk: paksi iskolás gyerekek a Magyarország – Anglia mérkőzésen a Puskás Arénában budítják a nemzeti válogatottat. Balog Mária felvétele – Paks-Press Fotó.

Összeállításunk: PAKS-PRESS/MTI/INDEX

PAKS-PRESS 2022. június 5., vasárnap, 11:45. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap