PAKS-PRESS – Nagyon barátságos és vendégszerető közösségnek tartja a paksiakat dr. Varga Zsuzsanna egyetemi docens, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szőlészeti tanszékének vezetője, a Szőlészeti –és borászati intézet igazgató-helyettese, aki első alkalommal járt Pakson és a 13. Országos Sillerfesztivál csúcsbíró bizottság elnöke volt.

Az Országos Sillerfesztiválra olyan hazai, borászattal foglalkozó neves szakemberek jöttek el és mondtak véleményt a paksi specialitásról, mint dr. Pásti György egyetemi docens, a Magyar Bor Akadémia tagja, vagy Módos Ernő, az Alisca Borrend nagymestere, szekszárdi borász és dr. Varga Zsuzsanna. 

A fesztivál első napján a borokat hét bizottságban 51 neves borász bírálta el, 150 bormintát neveztek, a legtöbb magyar borvidékről érkeztek sillerek, és szerepeltek a versenyben a Vajdaságban, a Felvidéken, és Erdélyben készült borok is.

A házigazda egyesület, Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének főpohárnoka az MTI-nek elmondta, 2001-ben azzal a céllal alakult meg az egyesület, hogy a paksi borok visszanyerjék régi elismertségüket. Erre külön is utalt dr. Varga Zsuzsanna, aki először járt Pakson, a csúcsbizottság elnöke volt a pénteki borbírálaton. – A paksi siller olyan jellegű magyar különlegesség, mint a rozé vagy tokaji bor – fogalmazott. Ismert, hogy Pakson többnyire kék szőlők, kékfrankos, merlot – a siller alapja. 

Más, említett szakemberekkel közösen járták a bizottságokat. Kiemelte, nehéz volt a jobbnál-jobb borminták között válogatni és sajnálatosnak tartotta, hogy a sillerről keveset hallanak a fogyasztók, mert a feledés homályába merült.  

– A borok a korosztályos fogyasztói szokások közé sorolhatók – mondta el. Kitért arra is, hogy a hazai borkultúra és fogyasztás generációnként eltérő. Hozzátette: a fiatalok a könnyebb borokat, az idősebbek inkább a minőségi vörösborokat kedvelik. Aláhúzta, a siller viszont meghódíthat minden korosztályt, ezért Paks, az  országos fesztivál megrendezésével a legjobb úton halad a fogyasztói szokások megváltoztatásában. – A behozatal erős a hazai piacokon és nem is a francia vagy az olasz, hanem Új-Zéland vagy Argentina borait találhatjuk a polcokon, ugyanakkor az export karcsúbb lett – jegyezte meg.

Arról is beszélt, hogy a vendéglátói területek helyspecifikusak, a helyi termelők nedűit forgalmazzák, ugyanakkor Magyarországon törekedni kellene arra, hogy a kistermelők sokféle bort kínáljanak, minden korosztályt képesek legyenek megszólítani.  

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szőlész-borász képzése nappali –és levelező tagozaton egyaránt elérhető – válaszolta az egyetem tanára. A mérnöki tudás mellett a sommeliék szerepe is jelentős, a képzésre szinte mindenkit fel tudnak venni, 300-400 hallgatója van az intézetnek, évente harmincan végeznek a mérnökszakon, valamennyien azonnal találnak munkát.

Képünk: Egy siller bort kóstol Dr. Varga Zsuzsanna, egyetemi docens, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szőlészeti tanszékének vezetője, a Szőlészeti –és borászati intézet igazgató-helyettese, aki a 13. Országos Sillerfesztivál csúcsbíró bizottság elnöke volt pénteken. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2022. június 3., péntek 21:40. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap