PAKS-PRESS – A közoktatásban dolgozók ezekben a napokban szervezik január 31-i első, figyelmeztető sztrájkjukat, amit – ha a kormány továbbra sem hajlandó érdemben foglalkozni a kialakult válsággal – március 16-án határozatlan idejű munkabeszüntetés követ – olvasható a Pedagógusok Szakszervezete honlapján.

Azt írták: „a sztrájkot azért szervezzük, mert a közoktatás elhanyagolt állapotára adandó válaszokat nem halogathatja tovább a kormány.” A követelések között szerepel, hogy a pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022. január 1- jétől – a kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen, de megtalálhatók olyan felvetések is, mint a kötelező oltás ügye, vagy az a tétel, hogy a résztvevők viseljenek kék szalagot.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) akciója egyértelműen a baloldal kampányakciója – írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Mint ismert, Márki-Zay Péternek, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének az ötlete a kék szalag viselése.

– A pedagógus-szakszervezetek szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem mondhatja ki, hogy nem törvényes az általuk kezdeményezett sztrájk, arra ugyanis csak a bíróság jogosult – reagált a tárca közleményére a két szakszervezet. Az Emmi kedden megismételte korábbi álláspontját: a január 31-re tervezett pedagógussztrájk valójában a baloldal kampányakciója, a pedagógus-szakszervezetek célja pedig nem a megegyezés, hanem a politikai hangulatkeltés.

Nem a politikai hangulatkeltést emelte ki Pincési Ágnes, a legnagyobb létszámú iskola, a Paksi Rákóczi Ferenc Általános Iskola sztrájkbizottságának az elnöke. Szavai szerint tartják magukat a szakszervezetek általi iránymutatáshoz, ajánláshoz, amikor csatlakoznak a felhíváshoz. Elmondta, hogy még nem véglegesek a számok, de az iskolában a felhíváshoz a pedagógusok jórésze már csatlakozott, ugyanakkor a sztrájk csak úgy hajtható végre, hogyha a gyermekek felügyelete biztosított. – A csatlakozás önkéntes – tette hozzá.

– A gyermekek és a szülők is tájékozottak a figyelmezető sztrájk okáról – fogalmazott az elnök arra a kérdésre, hogy tudják-e a gyerekek, hogy hétfőn mi történik az iskolában, miért maradnak el az órák. A szülők tájékoztatnak, az iskolában a pedagógusok nem politizálhatnak – mondta.

A sztrájk ideje alatt a pedagógusok bent tartózkodnak az iskolában, és ha a felügyeleti létszám kevés, akkor a sztrájkolóknak is részt kell vállalniuk a felügyeleti munkában, de nem tanítanak.

– A Paksi Rákóczi Ferenc Általános Iskolában nem működik szakszervezet, kiléptek a tanárok, mert nem tartják érdemesnek a tagságot, miután a véleményüket nem hallgatják meg – tájékoztatott a továbbiakban Pincési Ágnes. – Jelenleg is hibrid oktatás van, több gyerek van karanténban, ez a két óra nem hiányzik különösebben, jegyezte meg.

A Rákócziban holnap lesz bizonyítványosztás, az iskola utóbbi évek négyegészes átlaga a sok hiányzás, távollét ellenére is megmaradt. Az iskola felújítása is napirenden van, a közbeszerzést kiírták, a pályázóknak a már megtörtént bejárás után, február 12-ig kell beadniuk ajánlatukat.

A Paks-Press információi szerint a paksi iskolák többségében is megalakult a sztrájkbizottság.

Képünk: Gyermek-graffiti az iskola falán. (Paks-Press Fotó.)   

PAKS-PRESS 2022. január 27., csütörtök 17:15. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap