PAKS-PRESS – A Paks II. Atomerőmű projekt fővállalkozója, a Roszatom mérnöki részlegéhez tartozó Atomsztrojekszport vállalat 2023. augusztus 21-én hozzákezdett Pakson az új VVER-1200-as blokkok kivitelezési szakaszának munkálataihoz.

 Ennek részeként az orosz vállalat alvállalkozója, a Duna Aszfalt Kft. megkezdte az előkészületeket a talaj kitermelésére a leendő 6-os blokk munkagödréből. Egy másik alvállalkozó, a Bauer Magyarország Kft. pedig hozzáfogott a talajszilárdítási munkálatok előkészületeihez, illetve folytatja a résfal építését.

A kivitelezési szakasz azután vette kezdetét, hogy a magyar és az orosz fél képviselői 2023. augusztus 18-án aláírták a két új atomerőművi blokk létesítéséről szóló szerződés módosítását, majd ezt követően a megrendelő Paks II. Atomerőmű Zrt. kiadta a fővállalkozónak a hivatalos értesítést arról, hogy a projekt a második szakaszba, a kivitelezés szakaszába lépett.

A leendő 6-os blokk munkagödréből a föld kitermelése -5 méteres szintig egy hatalmas munkafolyamat kezdete, de már önmagában ez a munkafázis is grandiózus: négy futballpálya területének megfelelő méretű a munkagödör, és körülbelül 1 millió köbméter földet kell kitermelni és elszállítani. A tervek szerint a 6-os blokk területén ez a munka az ősz vége előtt befejeződik.

A második, a fő szakasz munkálatainak megkezdésére kapott engedély lehetővé teszi az atomerőművi főberendezések gyártásának elindítását mind az orosz vállalatoknál, mind a pedig a Roszatom partnervállalatainál.

Az Atomsztrojekszport vállalat augusztus 21-én utasítást adott az érintett üzemeknek, hogy kezdjék meg a Paks II. Atomerőmű berendezéseinek legyártását.

A Paks II. Atomerőmű projekt kivitelezési szakaszba történő átlépése lehetővé teszi az összes fő építmény létesítésének megkezdését. A második szakasz jelentős létszám-, gép- és eszközbővítést igényel. A projekten végzett munka intenzitása folyamatosan növekszik.

A Paks II. Atomerőmű projektben való részvétel iránt nagy az érdeklődés mind a magyar, mind egyéb európai, valamint harmadik országbeli cégek részéről. Ennek eredményeként a magyar gazdaság nemcsak egy újabb megbízható villamosenergia-termelési forrást kap, hanem a projekt többszöröző hatásának köszönhetően jelentős adóbevételekhez jut az ország, új munkahelyek létesülnek.

Csak az atomerőmű építése önmagában mintegy 10 ezer munkahelyet jelent, emellett az orosz ipar is jelentős megrendelésekhez jut.

PAKS-PRESS 2023. augusztus 21., hétfő 16:15. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap