PAKS-PRESS – A Roszatom bízik abban, hogy a paksi projektet a magyar féllel együttműködésben megvalósítja. „A Roszatom megerősíti, hogy kész a Paks II. Atomerőmű projekt megvalósítására és meggyőződése, hogy az új atomerőművi blokkokat a magyar megrendelővel együtt építi fel a mai legkorszerűbb, és legbiztonságosabb VVER-1200-as technológiával”.

Ezt a Roszatom magyarországi kommunikációs vezetője, Kóti Lóránt nyilatkozta a Portfóliónak, amely a Financial Times cikke alapján írt arról, hogy a magyar kormány a franciáknál puhatolózik: kapjanak nagyobb szerepet a Paks II. beruházásban. A lap szerint mindez akár odáig is elvezethet, hogy lecserélik az oroszokat az atomerőműben. Budapest felülvizsgálja a 12 milliárd eurós, orosz állami hitelből megvalósítani tervezett paksi projektet – írták.

A hírekre reagálva a Roszatom megerősíti, hogy kész a Paks II. Atomerőmű projekt megvalósítására és meggyőződése, hogy az új atomerőművi blokkokat a magyar megrendelővel együtt építi fel a mai legkorszerűbb, és legbiztonságosabb VVER-1200-as technológiával – reagált Kóti Lóránt, eloszlatva azokat a feltételezéseket, hogy a magyar fél az oroszok nélkül valósítaná meg a beruházást.

Mint azt 2023. március 24-én közzétett esti összefoglalónkban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán tett bejegyzése kapcsán a tárcavezető szavait idézve megirtuk: a Paks2 beruházás a magyar energiaellátás biztonságának hosszú távú garanciáját jelenti, hiszen a jelenlegi helyzetben a nukleáris energia a legstabilabb, legkiszámíthatóbb és legnagyobb biztonságot adó energiaelőállítási forma. Mint fogalmazott, „tovább küzdünk azért, hogy a nukleáris energiát európai uniós szankciókkal ne sújtsák, és folyamatosak az egyeztetések a Roszatom vezérkarával a beruházás következő hónapokra vonatkozó ütemtervéről”. Szijjártó Péter Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával beszélt telefonon.

A fentiekből egyértelműen kiolvasható, hogy sem a magyar, sem pedig az orosz félnek nem áll szándékában elállni a közös megvalósítástól, hiszen az újabb súlyos késedelmeket és veszteségeket okozna. Ez nyilván nagy örömére szolgálna azoknak, akik több-kevesebb sikerrel eddig is próbálták elgáncsolni a paksi beruházást.

Képünk: szerelőcsarnok építése a Paks II. Atomerőmű projektben.

 PAKS-PRESS 2023. március 26., vasárnap 16:15. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap