PAKS-PRESS – A Roszatom százezredik, VVER-440-es üzemanyag-kazettája a paksi atomerőmű számára készült. A nukleáris üzemanyagokat gyártó vállalatának, a TVEL-nek Moszkva melletti üzemében gyártott üzemanyag-kazetta érdekessége, hogy az Elektrosztal városában található üzemben összeszerelt 100000-es gyári számú üzemanyagköteget magyar megrendelésre gyártották.

A VVER-440-es blokkok a jelenleg működő, orosz technológiát használó nyomottvizes egységek közül a legrégebbiek és az 1970-es évek óta megbízhatóan működnek. A világon Jelenleg 22 darab VVER-440-es blokk üzemel, Ebből 5 Oroszországban, a többi 17 – európai országokban – Magyarországon, Finnországban, Csehországban, Szlovákiában, Ukrajnában, illetve egy blokk Örményországban termeli a villamos energiát A VVER-440-es egységekkel működő atomerőművek együttes beépített teljesítménye mintegy bruttó 10,6 GW, éves termelésük meghaladja az 70 terawattórát – közölte Kóti Lóránt Rosatom Central Europe Kft. PR-mendzsere.

Több közép-európai országban a VVER-440-es blokkok adják a villamosenergia-termelés gerincét.  Magyarországon a megtermelt villamos energia csaknem felét, Szlovákiában pedig a teljes termelés több mint felét biztosítják ezek az egységek. Az uniós statisztikai adatok szerint ma Magyarországon az egyik legolcsóbb a villamos energia a kontinensen. Átszámolva 9,5 eurócentet kell fizetni 1 kilowattóra energiáért (a meghatározott szintig), miközben az uniós átlag mintegy 31 eurócent.

A Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL a VVER-440-es blokkokhoz szükséges üzemanyag egyetlen, engedéllyel rendelkező szállítója. Az orosz szakemberek folyamatosan dolgoznak a VVER-440-es reaktorok üzemanyagának fejlesztésén, ennek köszönhetően növekszik az atomerőművek hatékonysága és biztonsága.

A folyamatos innovációnak és fejlesztéseknek köszönhetően a VVER-440-es blokkokhoz gyártanak megnövelt urántartalmú; az urán, illetve a kazettákat körbevevő hűtőközeg, azaz a víz optimalizált arányát biztosító üzemanyagot, illetve harmadik generációs, valamint megnövelt vibrációállóságú üzemanyagot is. Mi több, Oroszországban, a Kola-félszigeten üzemelő atomerőmű egyik VVER-440-es blokkját úgynevezett regenerált, azaz a kiégett fűtőelemek újrahasznosításával készült üzemanyaggal működtetik – áll a közleményben.

Képünk: Egy üzemanyagkazettát helyeznek el a paksi atomerőműben. Paks-Press Fotó/archiv.

PAKS-PRESS 2023. január 24., kedd 17:00. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap