PAKS-PRESS – „Ahol a székely zászló lobog, ott minden magyar otthon van, ahogy a székelyeket, úgy minden magyar közösséget támogatunk abban, hogy önazonosságuk jelképeit használhassák” – idézte Potápi Árpád János államtitkárt Orbán Attila a Tolna vármegyei Közgyűlés alelnöke az Erdélyi Magyarok Tolna vármegyei Egyesületének és a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének, a Székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezésén Pakson, pénteken.

Felidézte, hogy 1854-ben ezen a napon végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten Bágyi Török János kollégiumi tanárt, Martonosi Gálffy Mihály ügyvédet és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokost, akik a Makk-féle összeesküvés tagjaiként az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját szerették volna újra fellobbantani. A székely szabadság napja a Székely Nemzeti Tanács 2012. január 6-i határozata alapján minden év március 10-én megtartott emléknap, a székelység összetartozásának napja.

Aláhúzta: a Székelyek egészen a 19. századig, ezer éven át, védték az ország keleti határait, egyben saját autonómiájukat is. Még a kommunista Romániában is egy ideig létezett a Székely Autonóm Régió.

Orbán Attila szavai szerint a székelységben, mint magyar nemzetrészben mindig is erős volt a szabadság utáni vágy. Az az ember, aki közel van testileg a természethez, lelkileg pedig a Teremtőhöz, ösztönösen szabad emberré válik. A modern kor birodalmi törekvései és a jelen kor globalista életszemlélete, folyamatosan korlátozza az egyén és a kisebb-nagyobb összetartó közösségek önrendelkezését.

– A szabadságért újból és újból meg kell küzdeni. Hol karddal, hol tollal, hol helyben, hol pedig a nemzetközi porondon. Eleink példája bátorít minket abban, hogy ne veszítsük el a reményt a nehéz időkben, és ne hátráljunk meg akkor, amikor korlátozni akarják az önrendelkezésünket – húzta alá. Ahogy a székelyeket, úgy minden magyar közösséget támogatunk abban, hogy önazonosságuk jelképeit használják és használhassák. – Egymás értékeinek az elfogadása és ápolása tesz minket erőssé az elkövetkező időszakban – fűzte hozzá Orbán Attila.  

A székely szabadság ügye a magyarság közös ügye határon innen és túl – közölte az emléknap alkalmából Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Közleményében kiemelte: nemcsak erőt merítünk a székelység kiállásából, de egyben példát is kapunk a székely-magyar közösségektől arra, hogy miképpen kell nemzeti identitásunkhoz ragaszkodnunk. Kijelentette: a székelység önrendelkezésének igénye nem precedens nélküli vágyakozás, hasonló autonómiamodellek működnek az Európai Unió több tagországában. – Ezek a példák is bizonyítják, hogy ha egy nemzeti közösség önrendelkezéssel bír, és szabadon gyakorolhatja a megmaradáshoz szükséges jogait, az nem gyengíti, sokkal inkább erősíti az adott országot – emelte ki. Az államtitkár kiemelte: az Európai Unió többször is kinyilvánította, hogy a nemzeti közösségek védelméért nem kíván lépéseket tenni. – Nekünk, magyaroknak kell kiállnunk közösségeinkért, legyen szó akár a háborús helyzet miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyar közösségért való összefogásról vagy székely nemzettársaink ügyének támogatásáról – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a székelység, akárcsak a Kárpát-medence többi magyar nemzeti közössége, számíthat a magyar kormány kiállására és támogatására.

Ezreket vártak pénteken, március 10-én, a Székely szabadság napján Marosvásárhelyre, ahol Székelyföld autonómiatörekvéseit két évtizede következetesen képviselő Székely Nemzeti Tanács (SZNT) ismét megszervezte hagyományos nagygyűlését és felvonulását. Több ezer résztvevő Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről, Székelyudvarhelyről, Makkfalváról, külföldi vendégek Katalóniából, Baszkföldről és Felső-Sziléziából érkeztek, akik saját közösségük üzenetét hozták el Marosvásárhelyre. A rendezvénnyel egy időben a Kárpát-medence számos településén és világszerte tartottak szimpátiatüntetéseket.

A székely vértanúk emlékművénél Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó mondott beszédet, majd elhangzott a román kormánynak címzett kiáltvány, amelyet a prefektusi hivatal előtt adtak át. Az SZNT Gábor Áron-díját az idén Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Bakk Miklós egyetemi tanár vehette át az autonómia ügyének szolgálatáért.

Magyarországon Székesfehérváron, Pakson, Sárpatakon, Diósdon, Szolnokon, Miskolcon, Budakeszin ünnepelték meg pénteken a székelyek összetartozásának napját.

Képünk: Sebestyén István bukovinai székely mesemondó, Orbán Attila evangélikus lelkész, a Tolna vármegyei Közgyűlés alelnöke, Bándi Imre, az Erdélyi Magyarok Tolna vármegyei Egyesületének elnöke és Illés Tibor a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke (b-j.) fáklyákkal vonulnak a paksi kopjafa emlékműhöz a Székely szabadság napja alkalmából rendezett megemlékezésen, 2023. március 10-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2023. március 10., péntek 20:14. +++  

Share via
Copy link
Powered by Social Snap