PAKS-PRESS – Elkezdődött az egykori paksi téglagyár már korábban megmozdult és felső részében elhajolt, helyi védelem alatt álló kéményének teljes bontása, miután a Tolna megyei Kormányhivatal erre engedélyt adott.

A gyárat 2009-ben felszámolták, azóta üresen áll. Paks város Önkormányzata bíróságon támadta meg a Hivatal örökségvédelmi főosztályának döntését, amelyben azt kívánják elérni, hogy a határozatot vonják vissza, csak a sérült részt bontsák el, a többi megmaradhasson.

A mai állapot szerint azonban a bontás mértéke ezt már meghaladta.

Korábban született tanulmány arról, hogy az épületben fecskeházakat alakítsanak ki. Erre azonban a hely állapotát is figyelembevéve egyre kevesebb az esély. A 60.000 négyzetméteres ipari területet az épületekkel együtt eladásra is meghirdették a város északi peremén.

Mint az a paksi Településképi Arculati Kézikönyvben is olvasható, a Sánc-hegy tövében működő Gőztéglagyár a világgazdasági válság után kezdte meg működését, a jobb sorsra érdemes téglaégető már az 1890-es években működött. A helyi üzem, a kezdeti működési nehézségek ellenére, többek között, a Paks–Pusztaszabolcs közötti vasúti épületek, a tolnai kultúrház, valamint a dunaföldvári laktanya építéséhez is alapanyagot biztosított, 1962-ben már évi hétmillió tégla előállítására volt lehetőség.

A paksi téglagyár több mint 120 éve része a városnak, fénykorában száznál is többen dolgoztak itt. A 2000-es években a különleges épületegyüttes falai között forgatták az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regénye alapján készült Sorstalanság című film néhány jelenetét is.

– Az építészetileg értékes egység kiválóan alkalmas és méltó lenne a fejlesztésre és további kreatív, kulturális vagy szabadidős célú hasznosításra – írták.

PAKS-PRESS 2022. február 16., szerda, 18:50. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap