PAKS-PRESS – A török Akkuyu Atomerőmű építésén szerzett tapasztalatok fontosak a Paks II. beruházás számára, hiszen Magyarországon is hasonló technológiával működő blokkok létesülnek – mondta magyar újságíróknak Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön, a török erőműbe érkező első üzemanyagszállítmány érkezése alkalmából a helyszínen tartott rendezvényen.

Kiemelte, érdemes megfigyelni, hogy az építkezésen milyen problémák adódhatnak, hogyan kell megszervezni a logisztikát, a környezeti infrastruktúra kialakítását a zökkenőmentes építkezéshez.

A Paks II. Atomerőművet majdan üzemeltető szakemberekre vonatkozó kérdésre válaszolva kifejtette, amikor szükség lesz rájuk, rendelkezésre fognak állni, hiszen a képzésük be van építve projektbe. – Az új blokkok szakembereit képző instruktorok oktatása már elkezdődött – tette hozzá.

Megjegyezte: a projekt egyes fázisaiban eltérő munkaerő igény jelentkezik, a csúcsidőben számuk elérheti a tízezret is.

A Paks II. projekt jelen szakaszában a területelőkészítés zajlik, még tart a tervezési és engedélyeztetési folyamat is. Folyamatban van a résfalazási munkálatok előkészítése, ami kiemelten fontos része a beruházásnak – ismertette Jákli Gergely.

Elmondta azt is, hogy az Oroszország elleni európai uniós szankciók alól jelenleg a nukleáris projektek mentességet élveznek, de ha változnak a feltételek, azokat be kell építeni a gondolkozásba, a folyamatok tervezésébe, hogy tovább lehessen vinni az atomerőmű építését. – A nukleáris szakma a biztonság miatt szabályozott eljárásrendeken, biztonsági elemzésen, különböző forgatókönyveken alapul, a szankciók kapcsán minden lehetséges esetre fel kell készülni, de jelenleg ez most nem időszerű – fogalmazott az elnök-vezérigazgató.

A paksihoz hasonló, 4 VVER-1200-as blokkal épülő törökországi Akkuyu Atomerőmű a 2010. május 12-én Ankarában kötött török-orosz kormányközi megállapodás alapján valósul meg Törökország déli részén, Mersin tartományban a Földközi-tenger partján.

Az Akkuyu Atomerőmű Törökország első atomerőműve és az első olyan projekt az atomenergetikában, amely BOO (Build – Own – Operate) konstrukcióban valósul meg, vagyis a projekt az orosz fél tulajdonában van, amely finanszírozza az építkezést, és működteti a majdani blokkokat, amelyek éves szinten 35 milliárd kilowattóra áramot termelnek majd.

Az építést, üzembe helyezést, az üzemeltetést, valamint az üzemidő végeztével a leszerelést a Roszatom leányvállalata, az Akkuyu Nuclear cég valósítja meg. (mti)

Képünk: Paks II. látványterve.

PAKS-PRESS 2023. április 28., péntek 06:50. +++  

Share via
Copy link
Powered by Social Snap