A Roszatom vezérigazgatója és a NAÜ főigazgatója megegyeztek abban, hogy a nemzetközi szervezet ellenőrizhet Ukrajnában

(PAKS-PRESS) Kalinyingrád/Paks, 2022. április 2., szombat – Jevgenyij Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója találkozott Rafael Mariano Grossival, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával, aki ukrajnai látogatása után érkezett Kalinyingrádba. A megbeszélések központi témája a nukleáris biztonság, illetve az erőművek fizikai biztonsága volt.

Ezt követően Alekszej Lihacsov elmondta: „A biztonságról tárgyaltunk, a Roszatom fő feladata, hogy mindent elkövessen, illetve segítséget nyújtson a NAÜ-nek az ukrajnai atomerőművek biztonságos működtetése érdekében. – Fontos, a NAÜ pontos információval rendelkezzen a helyzetről és hogy a jelenlegi nagyon nem egyszerű körülmények közepette az ukrán atomerőművek szakemberei, illetve az üzemeltető személyzet megfelelően végezhessék a feladataikat” – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov.

Rafael Mariano Grossi a NAÜ főigazgatója köszönetet mondott Alekszej Lihacsovnak az operatív partneri együttműködésért. „Tudatában vagyunk annak, hogy mekkora jelentőségű a NAÜ, mint globális szervezet, illetve Oroszország és Ukrajna együttműködése a nukleáris biztonság szavatolása érdekében a jelenlegi bonyolult helyzetben. Ez szükséges ahhoz, semmi esélye ne legyen egy nukleáris baleset bekövetkezésének” – hangsúlyozta a NAÜ főigazgatója.

Rafael Mariano Grossi ugyancsak elmondta, hogy a jövő héten több NAÜ-misszió veszi kezdetét Ukrajnában. „Az a célunk és feladatunk, hogy folytassuk a közös munkát és megbizonyosodjunk afelől, hogy az ukrajnai atomenergetikai létesítmények ellenőrzés alatt vannak. Összességében elmondhatom, hogy a helyzetet ellenőrizzük, viszont vannak pontosításra szoruló kérdések. – A NAÜ a helyzet tisztázásán és értékelésén munkálkodik” – tette hozzá a főigazgató.

Alekszej Lihacsov megerősítette, hogy az orosz fél elkötelezett a kulcsfontosságú biztonsági elvek iránt és kész a NAÜ-nek mindenre kiterjedő támogatást nyújtani. A felek megegyeztek, hogy állandó kapcsolatban lesznek.

Képünk: Kalinyingrádban, az orosz exklávé központjában találkozott Jevgenyij Lihacsov a Roszatom vezérigazgatója (j) és Rafael Mariano Grossi (b), a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, aki ukrajnai látogatása után érkezett Kalinyingrádba.

PAKS-PRESS 2022. április 2., szombat 18:42. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap