PAKS-PRESS – A február elsején életbe lépő élelmiszerárstopról a vásárlókat információs táblákon is tájékoztatnia kell a boltoknak – áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

Mint az már ismert, a kormány február 1-jétől több alapvető élelmiszerárát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten. Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt hazánkba is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől.

Az élelmiszerárstop hét terméket érint. Ezek: a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej. E termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 15. napon alkalmazott árnál. Az árstop 2022. február 1-től május 1-ig tart.

E nagy mennyiségben fogyó élelmiszerek árának csökkenétésvel havonta több ezer forintot takaríthatnak meg a vásárlók, az árstop különösen védi a gyermekes családokat és az időseket. A rendelkezések betartását február 1-jétől a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága ellenőrzi.  Ha a hatóság jogsértést tapasztal, akkor kötelezően bírságol. Az 50 ezer forinttól akár 3 millió forintig tartó bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet. Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen, legalább egy napra, legfeljebb fél évre korlátozható.

Ha fogyasztótól érkezik panasz az élelmiszerárstop megszegéséről, a hatóság azt közérdekű bejelentésként kezeli, és haladéktalanul kivizsgálja.

A vásárlók tájékoztatása érdekében az élelmiszereket áruló üzletekben, piacokon információs táblákat jól láthatóan kell kihelyezni a bejáratoknál.

PAKS-PRESS 2022. január 28., péntek 13:50. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap