(PAKS-PRESS) Paks, 2021. november 26., péntek – Azzal, hogy Paks folyamatosan fákat, bokrokat, cserjéket ültet, csatlakozik a kormány elkötelezett zöldítési programjához, amely szerint vállalta, hogy 2030-ig minden újszülött után tíz fát ületet. – A zöld felületek Magyarország területén 27 százalékot érhetnek el mondta – Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár egy sajtótájékoztatón, pénteken.  

Emlékeztetett, hogy a hazai erdővel fedett területek évenként hatmillió tonnányi szén-dioxidot nyelnek el, a közlekedés 14 millió tonnát bocsát ki, a paksi atomerőmű 5-6 blokkja üzembe helyezésük után mintegy 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátást takarít meg.

– A kormány eltökélt az atomenergia felhasználásában, a tiszta környezet elképzelhetetlen atomenergia nélkül – jegyezte meg.

Az államtitkár a sajtótájékoztatón felidézte, hogy a V4 országok az elmúlt napokban, közös nyilatkozatban fogadták el elkötelezettségüket a dekarbonizáció mellett, amelynek része az atomenergia felhasználása.  

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Paks Város Önkormányzata a DC Dunakom Zrt. közreműködésével és a PIP Nonprofit KFT támogatásával célként fogalmazták meg, hogy „Paks Zöldítés 2021” közterületi cserje és bokorültetési program” keretében tizenháromezer új cserjét ültetnek el.

– A mostani cserje-bokor ültetés során 11 helyszínen történik jelenleg is a telepítés – folytatta a polgármester.

Szavai szerint a város forgalmasabb útjai mentén, a közparkok területén ültetnek. Ezek, mások mellett – az Ürgemező, a Fehérvári út, a Toldi, a Kossuth utca, a Táncsics közpark, az Árnyas és Tulipán és az Újtemplom utca környéke.

– A magyar kormánynak köszönhetően 55 millió forint értékben jutott a város zöld bővítéshez. Folytatjuk a zöld programot – jelentette ki Szabó Péter, a cserje ültetés már elkezdődött, jelenleg 75 százalékos állapotban van és várhatóan december közepére befejeződik.

Szabó Péter újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy Paks, már egy évvel ezelőtt hozzájárult az „Ezer fát Paksra” akcióval az országos zöldítési programhoz, de példaként említette a helyi tömegközlekedésben az elektromos buszok beszerzését és forgalomba helyezését is. További fejlesztések is várhatók, 590 milliós értékben.

Magyarországon 2030-ra elektromos közlekedés lehet a városokban – mondta el a tájékoztatón Kovács Pál. Hozzátette, a karbonmentesítéssel gyermekeink jövőjére is gondolunk, és a fásítással más országoknak is jó példát mutatunk.

Mint elhangzott, a Paksra érkező, jelenleg kipróbálás alatt álló hidrogén buszok is folytatják a zöld programot.

Képünk: új bokrok az Újtemplom parkjában.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap