PAKS-PRESS – Ismét áremelésre készülnek a pékek: mivel az alapanyagok mellett az energia is rohamosan drágul, elkerülhetetlennek tűnik a kenyér és a többi pékáru tekintetében az újabb drágulás. Az Agrarszektor portál szakemberekre hivatkozva azt írja, hogy néhány hét múlva még a legolcsóbb kenyér kilója is ezer forint felett lesz, a jobb minőségűek pedig még többe fognak kerülni.

A paksi főutcán a kenyeret és más sütőipari termékeket áruló boltokban a mai ármustrán azt találtuk, hogy a Coopnál a fehér kenyér ára egy forint hiján 700 forintba kerül egy kilogramm, a Sparnál a budget szeletelt fehér kenyeret ugyanennyiért árulják, a Lipóti-fehér kenyérár valamivel olcsóbb, mindössze 690 forint, a Tescoban 669 forint az ár. 

Mint az már korábbról ismeretes, az orosz-ukrán háború miatt általánossá vált a búza hiánya Európában és Afrikában. Itthon is megemelkedtek az árak.

Dömény Zoltán, a Lavina kft. ügyvezetője szerint az emelés összege náluk hozzávetőlegesen húsz százalékos, ebben az ismert okok: energiaköltségek, benzinárváltozások játszanak közre, miután a cégek már piaci áron kapnak üzemanyagot. Hozzátette: a liszt ára minden történelmi csúcsot meghalad, az importanyagok a forint gyengülése miatt emelkedtek, és folyamatos az ár-bér spirál is.

Ezek együttesen beavatkoznak a kenyér árába, ezek után egy üzem eldönheti, hogy termel és árat emel vagy bezár – fűzte hozzá. Kiemelte: az elmúlt hat hónapban több pékség zárt be Magyarországon, mint az elmúlt tíz évben. 

Saját cégéről szólva kijelentette: a „Lavina sütőüzem él és virul”, de megjegyezte, hogy a termékstruktúra húsz százalékát teszi ki a „kenyér”, a többi része gluténmentes vagy fagyasztott árú. Pakson a Penny marketbe, az Aldiba, a Lavina ABC-be szállítanak, a Coop üzletekben is kapható Lavina fehér kenyér 559 forintba kerül. 

rus/sp/kgp

PAKS-PRESS 2022. augusztus 4., csütörtök 17:45. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap