PAKS-PRESS – Megváltozik az energia-mix és ez miatt új energiapolitikára van szükség, az orosz földgáz piac visszaszorul Európában, ennek következményeivel nekünk számolnunk kell – mondta Prof. Dr. Aszódi Attila a BME Természettudományi Kar dékánja, atomenergetikai szakértő, a Paksi Energetikai Kerekasztal rendezvénye előtt adott interjúban, kedden.

A jövő az atomenergia és a megújulók mixéből áll – jelentette ki Aszódi Attila. Hozzátette, a földgáz szerepe kényszerűen visszaszorul, miután a létező ellátási bizonytalanság mellett nagyon magas árak alakultak ki.

Jelezte, hogy a paksi atomerőmű blokkjainak további üzembentartása és a Paks II.-n túl már most további nukleáris kapacitásokban kell gondolkozni Magyarországon. Kiemelte, hogy a folyamatosan emelkedő villamosenergia-igény másképpen nem lesz fedezhető. 

Kérdésre válaszolva elmondta: a paksi atomerőmű második üzemidő-hosszabbítása ügyében született egy nagyon fontos kormánydöntés és bár a kormányzat túlteljesíti kötelezettségeit, hiszen az üzemidő hosszabbítás az atomtörvény értelmében nem parlamenti hatáskör, ennek ellenére mégis a parlament elé került. – De egy jó kezdet, amire lehet építeni – fűzte hozzá.  

Ami a Paks II. építkezése mellett tapaszalható, folyamatos politikai támadásokat illeti, Aszódi Attila úgy vélte, ehhez már „hozzászokott” a projekt, arra a kérdésre, hogy véleménye szerint miként halad, azt mondta, hogy „nem látom a telephelyet, erre nem tudok válaszolni.”

Képünk: Prof. Dr. Aszódi Attila a BME Természettudományi Kar dékánja, atomenergetikai szakértő tart előadást a Paksi Energetikai Kerekasztal rendezvényén a Csengey Kulturális Központban, 2022. november 15-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. +++

 PAKS-PRESS 2022. november 15., kedd 20:45. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap