PAKS-PRESS – Szükség van még egy atomerőműre, megbízható termelőkapacitásra a földgázbeszerzési problémák miatt, ugyanis minden abba az irányba mutat, hogy a villamosenergia-igény tovább fog növekedni például az ipari folyamatok átalakulása és a közlekedés elektrifikációja miatt is – ezt mondta korábbi paksi ügyekért felelős kormánybiztos a Spirit FM Beszóló című műsorában. Aszódi Attilát Somodi-Solymos Eszter kérdezte.

Mint azt Aszódi Attila kifejtette: rövidtávon lesz egy keresletvisszaesés, mert a megnövekedett energiaárak a cégeket és a magánszemélyeket takarékosságra sarkallják, de hosszú távon egyértelműen emelkedni fog a villamosenergia iránti igény. „Nekem meggyőződésem, hogy egy alternatív telephelyet kellene keresni” – fogalmazott a szakértő.

Aszódi hangsúlyozta: jó előre kell gondolkodni, mert az energetikai beruházások sok időt vesznek igénybe: sok évbe telik az előkészítésük és a megépítésük, de hosszú a megtérülési idejük is. Elmondása szerint egy ilyen projektet előkészítése több mint tíz év. „Szükség lenne arra a magyar villamosenergia-rendszerben, hogy további nagy atomerőművi egységet beépítsünk – mondta.

„Magyarország annak a harminc országból álló klubnak a tagja, ahol ma atomenergiát alkalmaznak. Nálunk van ennek kultúrája, van ehhez kapcsolódó oktatási és kutatási rendszer és van tízezernél több hozzáértő szakember. Ezt a potenciált fel kell használni ezen a területen is” – fogalmazott Aszódi Attila, a BME Természettudományi Karának dékánja.

Úgy véli, a jelenlegi válság egyik legjelentősebb üzenete Európa számára az, hogy „Európa nem teheti meg, hogy mérnöki potenciál és intelligencia szempontjából kiszolgáltatja magát a világnak. Európában világvezető cégek voltak, amelyek atomenergetikai technológiát tudtak tervezni, gyártani és működtetni. Ezt Nyugat-Európában szerintem hibásan a zöldpolitika leépítette. Ebből vissza kell lépni” – vélekedett.

„Ezzel nem azt mondom,” – tette hozzá – „hogy le kell söpörni az asztalról a nap- és szélenergia projekteket. Ezek mennek már most is, nincsen ezzel semmi baj. De önmagában a nap- és a szélenergia nem oldja meg a problémáinkat.” (ATV).

 Képünk: Aszódi Attila és Somodi-Solymos Eszter a Spirit FM rádióban.

PAKS-PRESS 2022. augusztus 26., péntek 21:30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap