(PAKS-PRESS) – Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján a gyönki Tolnai Lajos Gimnáziumban az intézmény négy tanulójának, valamint a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja gimnáziuma hat diákjának adott át öszöndíjat tanúsító oklevelet. Az ünnepségen jelen volt Englenderné Hock Ibolya, a Magyaroszági Németek Országos Önkormányzatának elnöke és Orbán Attila, a Tolna megyei Közgyűlés alelnöke. 

Az államtitkár rövid köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy a második világháború után kétszázezer magyarországi németet, Közép- és Kelet-Európában csaknem 13 millió német nemzetiségű embert űztek el vagy hurcoltak el hazájából. Egyházi ügyekkel foglalkozva szólt arról is, hogy hazánkban, amely alapvetően keresztény ország, felújítják az útmenti települési kereszteket. Bejelentette, hogy 111 kereszt újul meg, 89 településen, 240 millió forint értékben.

–  A német nyelv tanulása, ismerete nemcsak nép- és történelem ismereteket ad, hanem európai értékkel bír, miután a gazdaságban jelentős előnyre tehetnek szert azok a fiatalok, akik ilyen tudással rendelkeznek – mondta a Tolna megyei közgyűlés alelnöke a Paks-Press Hírügynökségnek, az ünnepségen. Orbán Attila kiemelte: a megye indentitásához tartozik és hálásak vagyunk azért, a tanárok és diákok őrzik a német – sváb hagyományokat, segítik a múlt jobb megismerését. 

– Mint olyan szülő, akinek a gyermeke is idejár, azt erősíthetem meg, hogy a német nyelv ismerete jelentős Európában és jelentős Magyarországon is, mivel a két ország gazdasági-kereskedelmi kapcsolatrendszere a munkaerőpiacon számos lehetőséget kínál a pályakezdő fiataloknak. Felidézte, hogy több német cég is dolgozik Pakson, a Simens elektrotechnikai beszállítóként van jelen, de a földmunkák egy részét szintén német cég végzi. – Az ösztöndíjjal a legjobbakat jutalmazták, ez közel havi száz eurót jelent, hogy a nyelvtanulás segítségére legyen, a német nyelvtudás egy életen át kamatoztatható – tette hozzá.

Elhangzott: Magyarország Kormánya tíz éve támogatja a legjobb tanulmányi eredményekkel rendelkező és a közösségért is tevékenykedő nemzetiségi diákok továbbtanulását. A Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjat két éven át folyósítja a Kormány a nemzetiségi iskolában tanuló fiatalok számára.

Képünk: Soltész Miklós nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat adott át

(PAKS-PRESS) Gyönk, 2022. január 19., szerda – Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b.) a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központ gimnáziumának diákjaival beszélget a Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjak átadási ünnepsége után, a gyönki Tolnai Lajos Gimnáziumban, 2022. január 19-én. Jobbról: Szauter Teréza, a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának főgazgatója. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

 PAKS-PRESS 2022. január 19., szerda 19:25. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap