PAKS-PRESS – Regionális dzsúdó központot adtak át kedden Pakson, az Atomerőmű Sportegyesület telephelyén, a létesítményt Hangyási Lászlóról nevezték el, aki 1989 óta a paksi cselgáncs szakosztály vezetőedzője.

Kovács Antal, korábbi olimpiai és világbajnok cselgáncsozó, az ASE elnöke elmondta, az 550 négyzetméteres küzdőtérrel rendelkező központ 1,5 milliárd forintos kormánytámogatással épült fel.

Schmidt Gábor sportigazgatásért és sportfejlesztésért felelős helyettes államtitkár az átadáson azt mondta, a kormány az utóbbi, több mint tíz évben azt szerette volna elérni, hogy megerősödjenek az olyan, nagy tradícióval rendelkező sportágak, mint a cselgáncs. – A Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága továbbra is támogatja a dzsúdót és Paksot – tette hozzá, megjegyezve, hogy reméli, minél többen ott lesznek majd a sportágból a 2024-es párizsi olimpiai csapatban.

Horváth Péter János, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója többek között arról beszélt, hogy paksi sportolók 13 arany-, 7 ezüst- és 5 bronzérmet szereztek világbajnokságokon. Ezeket az eredményeket a színvonalas sportlétesítmények nélkül nem lehetett volna elérni, a regionális dzsúdó központban minden adott a további sikerekhez – fűzte hozzá.

Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke megemlítette: a központban dél-alföldi sportolók is edzhetnek majd, és határon túli kapcsolatokat is építhetnek. Az elnök 9. dan fokozatot adott át Hangyási Lászlónak, aki ezzel Magyarországon az egyedüli kilenc danos mestere lett.

A paksi vezetőedzőről elhangzott: a legeredményesebb magyar cselgáncsedző, versenyzői eddig nyolc olimpián vettek részt, és az 1980-as évektől napjainkig szereznek érmeket világversenyeken.

Kovács Antal azt is elmondta, az egyesület célja a dzsúdó központtal, hogy a lehető legtöbb gyerek a lehető legjobb körülmények között tudjon dzsúdózni. Az ASÉ-ban jelenleg 150-en cselgáncsoznak, akik eddig változó helyszínen edzettek, a legjobb termük 90 négyzetméteres volt.

– A párizsi olimpiára négy paksi dzsúdós készül – tette hozzá.

Az épület Hangyási László korábbi válogatott versenyző, Magyarország legeredményesebb mesteredzője, a paksi judo nemzetközi hírének megalapozója nevét viseli. A háromszintes épületben található egy 556 négyzetméteres, háromfelé osztható küzdőtér, amely megfelel a nemzetközi versenykövetelményeknek is. Az épületben ezen kívül található még két nagyobb, 50 fő befogadására alkalmas, illetve négy kisebb, 12-16 fős öltöző is.

Az ország egyik legeredményesebb, legnagyobb hagyományokkal rendelkező szakosztályának új létesítménye Salamon Gábor építész tervei alapján készült el, Hangyási László, illetve Dr. Kovács Antal, olimpiai és világbajnok cselgáncsozó, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója, az ASE elnökének szakmai támogatásával.

 „A fejlesztés egyik legfontosabb eredménye, hogy a paksi judoéletnek végre lett egy korszerű központja, nem 3-4 különböző helyen kell széttagoltan edzeni. Célunk volt, hogy rendelkezésre álljon egy olyan terem, ahol az egész, 150 fős paksi judos közösség – akár egyszerre is – tud edzést tartani” – mondta Kovács Antal.

Az ASE a fejlesztés révén egy olyan regionális judoközpontot hoz létre, amely alkalmas arra, hogy bevonzza a tehetségeket is a környékről, sőt az egész Dél-Dunántúlról. Az egyesület célja továbbá, hogy minél többek számára tegye elérhetővé a sportágat, amelynek kutatások szerint kiemelkedően pozitív szerepe van többek közt a sérülések megelőzése szempontjából is, gyermek- és időskorban egyaránt. A balesetek elkerülése érdekében az egyesület célja, hogy alapfokon minden paksi diák megtanuljon valamilyen szinten esni, ennek érdekében minitanfolyamokat terveznek különböző korosztályoknak az új edzőközpontban.

 Büszkék vagyunk rá, hogy az MVM Csoport számos sikeres és népszerű sportág támogatója. Hiszünk abban, hogy a testi-lelki egészség megőrzése mellett a sportnak kiemelt szerepe van a közösségformálásban és a sporton keresztül nemcsak az egyéni teljesítmények, hanem a közösségek is erősödnek. Paks mindig is a hazai judosport egyik fellegvára volt, a sportág máig egyetlen olimpiai bajnoka is a mi közösségünkből került ki, eredményei pedig méltók legnagyobb támogatójának, az MVM Paksi Atomerőmű teljesítményéhez – mondta el Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója.

 Az új épületet speciális komfort szellőzőrendszerrel szerelték, amely a friss, a szükséges mértékben és mennyiségben szárított és temperált levegő utánpótlását a küzdőtér egészén biztosítja, eltávolítva a párát és a szőnyeg felületéről a nedvességet.

A létesítmény emellett korszerű szigeteléssel, illetve 50 kilowattos napelemrendszerrel is rendelkezik az alacsony fenntartási költségek érdekében. Az itt fel nem használt energiát az ASE sporttelepének egyéb létesítményei hasznosítják majd. A központ nagyszámú szálláshelyet is magába foglal, ami alkalmassá teszi edzőtáborok szervezésére, de arra is, hogy időszakosan otthont adjon a nemzeti válogatott edzéseinek, nemzetközi szintű edzőtáboroknak. Az épületben helyet kapott még két jól felszerelt, igény esetén egybenyitható edzőterem, gyógytorna-szoba, illetve szauna is. Az épület fűtését és használatimelegvíz-ellátását távhő biztosítja, de hőszivattyút is telepítettek, amely a napelemek által termelt energiát képes hasznosítani.

Az új Regionális Judoközpont átadását egy különleges meglepetés is színesítette: hazánkban, de Európában is egyedülálló módon kilenc danfokozatról szóló oklelvelet vett át Hangyási László mesteredző dr. Tóth Lászlótól a Magyar Judó Szövetség elnökétől a regionális dzsúdó központ átadásán.

 Képünk: – Regionális dzsúdó központot adtak át Pakson – Fiatal judósok a regionális központ átadásán, 2023. december 19-én. A létesítményt Hangyási Lászlóról nevezték el, aki 1989 óta a paksi cselgáncs szakosztály vezetőedzője. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

 PAKS-PRESS 2023. december 19., kedd 18:03. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap