PAKS-PRESS – A puskásék amit elértek, az egész ország számára példakép, mert megmutatták, hogy egy kis országból vagy akár kisvárosból is el lehet jutni a világ tetejére – mondta dr. Kovács Antal olimpiai bajnok, az atomerőmű kommunikációs igazgatója az Aranycsapat, minden idők legjobb magyar labdarúgó-válogatottjának emléket állító kiállítás megnyitóján Pakson, az ASE Étteremben szerdán.

A minden idők legjobb magyar labdarúgó-válogatottjának tagjainak emléket állító kiállításon Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója elmondta: 2011-ben alapítottuk a Puskás Intézetet azzal a céllal, hogy a magyar futball – az Aranycsapat – történelmének relikviáit, kupáit, érmeit, emléktárgyait összegyűjtsük, rendszerezzük és kiállításokon bemutassuk a labdarúgás szerelmeseinek.

Mint ismeretes, a csapat az 1950-es évtől 1956-ig játszott együtt, számos kivételes képességű labdarúgó játszott, de közülük is kiemelkedett Puskás Ferenc, aki emblematikus alakká vált, és ma is az egyik legismertebb magyar a világon. A csapat mérkőzéseinek sorából kiemelkedik az 1953. november 25-én a londoni Wembley Stadionban az angol labdarúgó-válogatottal rendezett „Az évszázad mérkőzésének” nevezett 6:3-ra nyert barátságos találkozó.

Balogh Balázs szavai szerint az első komoly gyűjteményt Puskás Ferenc hagyatéka képezte, amelyhez sikerült megszerezni Grosics Gyula és Buzánszky Jenő „teljes” hagyatékát. Felidézte, hogy az intézet az elmúlt években minden Aranycsapat játékos eddig fellelhető emléktárgyait bemutatta Európa több nagyvárosában, a határon túl és Magyarországon. Az elmúlt évtizedben a teljesség igénye nélkül: Madridtól-Barcelonáig, Madridban, Angliában, vagy Aradtól-Tusnádfürdőig, Gyulától-Budapesten át, Monacoig számtalan helyen tisztelegtek a látogatók a magyar futball előtt, és csodálták meg a „kincseinket”. – Továbbra is folyamatosan kutatjuk a még fellelhető relikviákat, hogy még színesebbé tegyük repertoárunkat, családi emlékek mellett folyamatosan számítunk arra, hogy további emlékek kerülnek elő – tette hozzá.

Az eleven paksi futbalközélet késztette a dr. Kovács Antalt és Balogh Balázst arra, hogy a kiállítást Pakson is bemutassák. Grosits Edina, a „fekete párduc” leánya és ifj. Buzánszky Jenő rendszeres kisérői a kiállításnak, akik mostani a megnyitóra is eljöttek. Megjelentek a paksi sportélet személyiségei is, mint az egykori gólkirály, Tököli Attila, vagy Gulyás Róbert, az ASE Kosárlabda Szakosztályának elnöke, vagy Bognár György a paksi focicsapat vezető edzője, valamint a paksi utánpótlás több csapata.

A tárlaton megtekinthető az eredeti fotók, igazolványok, érmek, vagy péládul olyan ritkaság, mint Puskás Öcsi cipője.

A kiállítás az ASE Étteremben megtekinthető április végéig, munkanaponkon kilenc ótáról délután öt órág, szombaton húszfős csoportnak előzetes bejelentés alapján, a 06-20 6645785 telefonon, vagy a szabosz@npp.hu e-mail címen.

Képünk: Az Aranycsapat – Kiállítás Pakson. A Paksi FC U-11-es labdarugó csapatának tagjai Grosits Gyula emléktárgyait bemutató vitrin előtt hallagatnak legendás történeteket a minden idők legjobb magyar labdarúgó-válogatottjának tagjainak emléket állító kiállításon az ASE Étteremben, 2023. március 29-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS, 2023. március 29., szerda 19:10. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap