PAKS-PRESS – A Paksi Vak Bottyán Gimnázium 7. a osztálya az első, a második helyen a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola és a Paksi Balogh Antal Katolikus Iskola csoportja holtversenyben végzett az Atomenergetikai Múzeum Teller Ede vetélkedőjén. Számukra tartottak élménynapot a paksi csónakháznál, szerdán.  

Enyedi Bernadett, az eseményt szervező múzeum vezetője elmondta: ebben az évben egy megújult vetélkedőre várta a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás iskoláinak 7. és 8. osztályos diákcsapatait, akik egy egész osztályközösséggel jelentkezhettek a hagyományos májusi fizikaversenyre. Hozzátette: nemcsak a csapatok létszáma, de a verseny tematikája is megváltozott, nem a fizika, hanem a természettudományok álltak a középpontban. – Ezzel az újítással az AEM az edukációs és tehetséggondozó törekvéseit szerette volna még több diák számára élményszerűvé tenni – jegyezte meg Enyedi Bernadett.

Ismertette: összesen tizenegy csapat jelentkezett a versenyre, elkészítették a vetélkedő első feladatát, egy videót, amelyen okos- vagy számítástechnikai eszközzel végeztek tetszőleges mérést. A második fordulóban egy rejtélyes dobozt vitt a versenyben lévő osztályoknak a múzeum, amelynek feladványait a szabadulószobák logikájához hasonlóan kellett megoldani. Ebben a fordulóban is szempont, mi több, pluszpont volt az, ha az osztályközösségből minél többen vállaltak aktív részt a feladat megoldásában.

A múzeumigazgató a Paks-Press Hírügynökségnek kiemelte, hogy kreatív és látványos pályamunkák készültek, valamennyi csapat munkáját megköszöni, az Atomenergetikai Múzeum, ezúton is. Hozzátette, a fizika megszertettetése mellett pályaorientációs feladatot is vállalnak, hiszen „ijesztő méreteket” kezd ölteni a fizika tanárok hiánya az iskolákban. 

A természettudományok esetében siralmas helyzet: 35 jelentkezőből csak hárman jelezték első helyen, hogy biológia-kémia szakos tanárok lennének, a biológia-matematika párosítást 14-ből pedig 2-en jelölték meg elsőként. Fizika-kémia szakpárra egyetlen egy fő adta be a jelentkezést és ő sem az első helyen.

Az élménynapon Härtlein Károly Prima Primissima díjas mesteroktató közreműködésével a paksi ASE-csónakházban látványos fizikai kísérleteket tekinthettek meg, a Atomerőmű Tűzoltóság akadálypályával és emelőkosaras tűzoltóautóval érkezett a rendezvényre, de a biztonsági terület különböző szervezetei is felsorakoztak. Az élménynapot óriás felfújható ugrótorony, sárkányhajózás, akadálypálya-csapatverseny, különleges biztonsági járművek megtekintése és habparti egészítette ki.

Képünk: Az Atomenergetikai Múzeum élménynapja a Teller Ede vetélkedő nyerteseinek

(PAKS-PRESS) Paks, 2023. május 31., szerda – Härtlein Károly, Prima Primissima díjas mesteroktató és Krizsán Árpád fizikatanár bemutatóján egy összeroppant hordó demonstrálja a vákuum erejét a Múzeum élménynapján, 2023. május 31-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2023. május 31., szerda 14:25. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap