PAKS-PRESS – Az újabb üzemidő-hosszabbítást az atomerőmű döntés-előkészítése után kormány támogatja, a projekt elvi dokumentációja még ebben az évben elkészülhet – mondta Pekárik Géza, a paksi atomerőmű vezérigazgatója a paksi rádió „Adásban” című műsorában, vasárnap délelőtt.

A paksi atomerőmű újabb üzemidő-hosszabbítása a háborús energiaválság idején felértékelődik, hiszen egyre nagyobb érték az energia, továbbá az erőmű gazdasági potenciálja több évtizedre jelentős hatással bír a környék gazdasági életére is – hangzott el a műsorban.

Pekárik Géza vezérigazgató és dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató, a szerkesztő-riporter, Somodi-Solymos Eszter vendége volt.

A további üzemidő-hosszabbítás az innovatív hatásfokjavítás, korszerűsítés és a működési kiválóság terén hoz majd változásokat, a program három elemét: az öregedéskezelés, az élettartam korlátainak mérséklése és a pozitívumok erősítése teszi majd ki – mondta el Pekárik Géza. Kovács Antal utalt arra, hogy az atomerőmű hosszútávon tud majd munkát nyújtani és tervezhető karriert biztosítani, miután 2052-57-re kitolható az élettartam.

Az elmúlt hetek működésével, termelési összefüggéseiben a vezérigazgató kitért az alacsony vízállásra, amelyről ismeretes, hogy Duna, mint a hűtési rendszerek alapvető része befolyásolhatja az áramtermelés mennyiségét. Felidézte, hogy az utóbbi, jelentősebb alacsony vízállás 2018-ban történt, tanulságait ebben az évben már felhasználták. – A hőség időtartama most hosszabb, de csak egy alkalommal, két hete, egy napos teljesítménycsökkentés történt a blokkokon – fogalmazott. Megjegyezte, hogy az egyes blokk főjavítás miatt leállt és a kettes blokk is áll – mindez hozzájárul, hogy újabb kényszerű leállításra már nem kell a vízhőmérséklet miatt számítani. Novemberben a négyes blokkban és másutt is, további javítások várhatók.  

Pekárik Géza szavai szerint az üzemanyag az utóbbi hónapok beszállításai után kellő mennyiségben továbbra is rendelkezésre áll, de más lehetőségekkel is számolnak. Ez utóbbira már korábban is rendelkeztek engedéllyel.

A közösségi élet is újraindult az utóbbi időben a pandémia után – mondta el Kovács Antal. Jelezte, hogy a képzések, tréningek szervezése folyamatos, a szabadidős programok között volt sárkányhajóverseny és szeptember elején lesz újra családi nap és nyílt nap is. – A közelgő Caramel koncert látogaható lesz az egész város közönsége számára – tette hozzá.

A teljes adás elérhető itt:  https://youtu.be/mpDfv4DkJUU 

PAKS-PRESS 2022. augusztus 14., vasárnap 11:55. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap