PAKS-PRESS – A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) közösségi oldalán közzétett képen a XII. Atomexpo Nemzetközi Fórumon Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter találkozott és egyeztetett Szabó Péterrel, Paks polgármesterével és a TEIT-et képviselő dr. Filvig Géza elnökkel Szocsiban.

Szabó Péter kedden részt vett a „Modern technológiák a mindennapi életben” című panelbeszélgetésen, amelynek közös témája volt az okos városok létrehozása. A témakör moderátora Marat Kashin, a Komme rádióállomás műsorvezetője volt. Elhangzott: az elmúlt években az „okos város” fogalma nagyot fejlődött, és ma már számos kérdéskört magában foglal, amelyeknek csak egy része kapcsolódik a digitális technológiákhoz. Bár az egyes országokban eltérő megközelítések léteznek az „okos város” kialakítására vonatkozóan, általánosságban egyetértés van abban, hogy ez egy olyan terület, ahol az emberek kényelmesen élnek, és az infrastruktúra és a szolgáltatások kormányzati szempontból egyaránt hatékonyak. Péládául olyan kérdésekről beszéltek, hogy mi a legjobb módja ennek, milyen technológiákat lehet a legjobban használni a fenntartható fejlődéshez.

A panelbeszélgetésen az önkormányzatok, cégek képviselői, informatikai, várostudományi és városfejlesztési szakértők vettek részt.

Mint az korábbról ismeretes, az okos város elnevezés olyan településeket jelöl, amelyek átgondoltan és innovatív módon alkalmazzák az infokommunikációs eszközöket és szolgáltatásokat a település erőforrásainak hatékony kiaknázása, a költségek mérséklése, a helyi gazdaság élénkítése, a vállalkozások versenyképességének növelése, illetve a lakosság életminőségének javítása érdekében.

Az okos településekre jellemző megoldások az önkormányzat működésének informatikai támogatásától a közlekedési rendszerek megszervezéséig, a digitális kompetenciák fejlesztésétől az optikai hálózatok kiépítéséig rendkívül sokszínűek.

Pakson megvalósult már több korábbi elképzelés is, igy az elektromos busz –és kerékpárközlekedés struktúrája, az okostelefonokra telepíthető buszmenetrend, az elektromos töltő hálózat kiépítése. Mindezek a Smart City-fejlesztések javítják a helyi polgárok életminőségét és a helyi vállalkozások üzleti környezetét – hangzott el a tanácskozáson.

PAKS-PRESS 2022. november 22., kedd, 12.05. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap