PAKS-PRESS – Az önkormányzatok bővülő forrásokkal számolhatnak, a kormány megtartja azokat a támogatási és kompenzációs mechanizmusokat, melyeket az elmúlt években is működtetett – mondta Varga Mihály a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlése közben tartott sajtótájékoztatón, Esztergomban.

A pénzügyminiszter kijelentette, ha ez a pénz nem lesz elég, a kormány kész arra, hogy a támogatási kereteket növelje. Jelezte, hogy jövőre az önkormányzatok működése összesen 4200 milliárd forintba kerül, ebből 1050 milliárd forintot biztosít majd a központi költségvetés.

Varga Mihály hozzátette, továbbra is azon dolgoznak, hogy az infláció minél kisebb mértékű legyen, így a jegybank csökkenthesse a kamatot és a kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségek lendületbe hozhatják a fogyasztási és a beruházási oldalt.

A miniszter kiemelte, számításaik szerint az év végére egyszámjegyű lesz az infláció, a következő évben pedig hat százalékos inflációval tervezve a gazdaság egésze 4-5 százalékos mértékben növekedhet.

„Stabil, kiszámítható működést tervezünk, 2024 egy védelmi költségvetés lesz, a családok biztonságának megtartása, a nyugdíjasok védelme, a munkahelyek megtartása, illetve a rezsivédelem kap prioritást” – ismertette Varga Mihály.

Képünk: Varga Mihály közösségi oldalán közzétett képen felszólal a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlése közben tartott sajtótájékoztatón Esztergomban, 2023. június 30-án. Fotó: Kiss András Kristóf/Pénzügyminisztérium Sajtó és Kommunikációs Főosztály. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap