(PAKS-PRESS) Moszkva/Budapest/Paks, 2022. március 4., péntek – Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett – közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség pénteken az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva.

Az ukrajnai Zaporizzsja megye katonai kormányzata a felügyeletre hivatkozva közölte azt is, hogy a régióban a háttérsugárzás normális.  Az objektum területén korábban tűz volt, amelyet eloltottak. A településen és az erőműben nem folynak harcok.

Zaporizzsja a legnagyobb Ukrajna négy atomerőműve közül. Ezek együttesen az ország energiaellátásának mintegy felét biztosítják, a hat blokk nettó kapacitása egyenként 950 megawatt elektromos teljesítményű. Az erőmű kapacitásának jelenleg csak egy része működik. A létesítmény mintegy 200 kilométerre van az Oroszország által 2014-ben annektált Krímtől.

– A NAÜ szerint a Zaporizzsjai atomerőmű nem sérült meg, nem jutott ki radioaktív anyag a környezetbe – közölte honlapján az Országos Atomenergia Hivatal, pénteken. A magyar nukleáris hatóság honlapján közölt tájékoztatásban hivatkoznak a NAÜ főigazgatójának nyilatkozatára, mely szerint a Zaporizzsjai atomerőmű melletti képzésre használt melléképület kapott találatot, az ott keletkezett helyi tüzet eloltották.

Rafael Mariano Grossi megerősítette, hogy az atomerőmű épülete nem sérült, radioaktív anyag nem jutott ki a környezetbe, illetve a sugárzásmérő berendezések is rendben működnek. Grossi hangsúlyozta, hogy jelenleg az atomerőmű biztonságos.  

Tűz a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben 2022. március 4-én. MTI/AP/Zaporizzsjai atomerőmű

MTI/PAKS-PRESS 2022. március 4., péntek 14:25. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap