PAKS-PRESS – Az orosz-ukrán háború Paks II-nek „keresztbetett”, van egy úniós ajánlás, hogy a Roszatommal meg kell szakítani az együttműködést, ez majd valóságá válik: ha nem az oroszokkal, akkor más technológiákkal kell megvalósítani a beruházást – vélekedett az ellenzéki összefogás jelöltje egy paksi sajtótájékoztatón, kedden.

Bencze János, a Tolna megyei 3-as számú választókerület országgyűlési képviselőjelöltje hangsúlyozta, hogy az energiabiztonság okán Magyarországnak egy alaperőműre szüksége van, de a keleti gáz mellé javasolt egy nyugati atomerőművet és a már üzemelő blokkok további üzemidő meghosszabbítását. Támogatják az angol fűtőanyag beszerzését az atomerőmű további üzemeltetéséhez.

Újságírói kérdésre válaszolva, az eddigi gyakorlat megváltoztatásához hozzáfűzte: ismerni kellene az orosz szerződés részleteit, de a változások véghezviteléhez elindult az ellenzék részéről az útkeresés. Az orosz fél is partner maradhat, de le kell ülni más partnerekkel is – fogalmazott. Hozzátette, „azt nem tudjuk, hogy mennyi időt venne igénybe egy teljes átállás”.

– Egy teljesen új tender lefolytatására is van lehetőség – jegyezte meg a sajtótájékoztatón Barnabás István, a paksi önkormányzat ellenzéki képviselője.   

Arra a kérdésre, hogy az alapvető magyar műszaki mérnöki szakértelem az orosz atomerőművek tudásbázisára épül, amit nem lehet egyszerűen csak átirni, úgy válaszolt, hogy az új orosz erőműhöz is új képzés szükséges.

A belpoltikai kérdésekre rátérve Bencze János elismerte, hogy kormányváltás esetén is várható áremelkedés, drágulás, ez általános jelenség – fűzte hozzá. Javaslata szerint növelni kell a feldolgozott élelmiszerek arányát, a belső piacból nagyobb bérek származhatnak.

A bevándorlás és a menekültek ügyre is kitért. Szavai szerint erőteljes különbséget kell tenni az illegális bevándorlás és a háború miatt menekültek között. A bevándorlókat távoltartjuk az országtól, a menekülteket támogatjuk és befogadjuk – állapította meg.

Képünk: Bencze János, a Tolna megyei 3-as számú választókerület országgyűlési képviselőjelöltje paksi tájékoztatóján helybeli szimpatizáns érdeklődőkkel beszél, 2022. március 22-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2022. március 22., kedd 11:45. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap