A cselgáncs ünnepe volt a magyar fővárosban, tizenkettedik alkalommal rendezték meg a World Judo Masterst, vagyis a Mesterek tornáját. A viadalnak ezúttal Magyarország adott otthont.

Péntek reggel kezdődött meg az idei World Judo Masters, a háromnapos tornán tizennégy súlycsoportban öt kontinens ötvenkilenc országának négyszáztizenkilenc judósa lép tatamira a Papp László Sportarénában. Az első versenynapon a magyar színeket nyolc judósunk képviselte.

Gulyás Gergely: Magyarország hisz a tisztességes verseny erejében

Magyarország hisz a tisztességes verseny erejében – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a budapesti Papp László Sportarénában zajló cselgáncs Mesterek Kupája szombati nyitóünnepségén.

Gulyás Gergely kiemelte, a remek szervezőmunkának köszönhetően 59 ország 419 versenyzője találkozhatott Budapesten, amely napjainkra a világ sportfővárosává vált. A miniszter kifejtette, a magyar főváros a Masters mellett olyan kiemelt eseményeknek ad otthont idén, mint a labdarúgó Európa-liga döntője, a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntő vagy a hónap végén az atlétikai világbajnokság.

Gulyás Gergely közölte, Magyarország hisz a sportban és a tisztességes verseny erejében, valamint abban, hogy a sport összeköti az embereket. Hozzátette, a jelenlegi háborús időkben a nemzetek távolodni látszanak egymástól, de a sport ideje az ókori olimpiák óta egyben a béke ideje is.

Marius Vizer, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) elnöke köszöntőjében megerősítette, hogy a sportnak semlegesnek kell maradnia, és egyesítenie kell a nemzeteket. „Ez a mi sportágunk célja is, s egyben köszönetet mondunk a magyar kormány segítségéért” – fejtette ki.

Az európai és a magyar szövetséget vezető Tóth László, az IJF alelnöke üdvözölte a jelen lévő japán koronahercegnőt, valamint az összes megjelentet, és kijelentette, a Masters is öregbíteni fogja Magyarország hírnevét.  +++

 Pupp Réka ötödik

Az 52 kilogrammos súlycsoportban szereplő Pupp Réka ötödik helyezést szerzett a Papp László Sportarénában zajló háromnapos World Judo Masters első versenynapján.

Pupp Réka a világranglista negyedik helyezettjeként kiemelt volt a sorsolásnál, de kellemetlen rivális ellen kellett megkezdenie a küzdelmeket: a mongolok Ázsia-bajnoki ezüstérmese, a rangsorban huszonkettedik Sosorbaram Lkhagvasuren teljes erőbedobásra kényszerítette a paksiak olimpiai ötödik helyezett versenyzőjét. Réka azonban türelemmel kereste a jó fogást ellenfelén, vazarival vezetést szerzett, majd a kockáztatni kényszerűlő mongol hibáját kihasználva az ippongyőzelmet is megszerezte.

A második körben a világranglistán tizenharmadik, Európa-bajnoki bronzérmes spanyol Lopez Sheriff következett, aki az elmúlt három évben nem tudott nyerni az Atomerőmű SE judósával szemben. Persze, ilyenkor mit sem számít a múlt, a statisztika, a spanyol judós komoly tervekkel érkezett Budapestre, s alighanem Pupp Réka skalpjával is számolt. A tatamin elsősorban a paksi lány akarata érvényesült, de akciópontot a hosszabbításig nem tudott szerezni, akkor egy jól sikerült kontrával Pupp Rékáé lett a győzelem, s a legjobb nyolc közé jutás.

A negyeddöntőben az üzbég Keldijorova következett, akivel szemben törleszteni valója volt Braun Ákos tanítványának, hiszen a dohai világbajnokság elődöntőjében az üzbég judós nyert, s lett végül ezüstérmes, Pupp Rékának pedig be kellett érnie az ötödik hellyel. Előtte kétszer is a magyar versenyző bizonyult jobbnak ebben a párharcban két évvel fiatalabb riválisánál. S ezúttal is Pupp Rékáé lett a pálma: a paksi versenyző többször is remek helyzetet alakított ki a tatamin, ezek egyike során vazarit is kapott, s előnyét meg is őrizte a hitét egyre jobban elveszítő üzbég judóssal szemben.

Következhetett az elődöntő, a 48 kilogrammban olimpiai bajnok, Európa-bajnok koszovói Distria Krasniqi ellen. A felek korábban már hétszer összemérték erejüket, hatszor Krasniqi nyert, legutóbb a párizsi Grand Slam-torna döntőjében. A koszovói versenyző ezúttal is igazolta klasszisát, de Réka nagyon keményen állta a sarat, s csak hosszabbításban dőlt el a döntőbe jutás.

Az Atomerőmű SE judósa a bronzéremért léphetett tatamira, az izraeliek világbajnoki bronzérmes, kétszeres Eb-bronzérmes erőssége, Gefen Primo ellen. Kettejük mérlege Budapestig három-hullás magyar fölényt mutatott, de ez a ragyogó sorozat a magyar fővárosban megszakadt, a hosszabbításban Primo egy vazarival kicsikarta a győzelmet, így Pupp Réka az ötödik helyen végzett. Réka az olimpiai kvalfikációt tekintve 648 ponttal gazdagodott (csaknem ennyi jár egy Európa-bajnoki aranyéremért), ezzel megerősítette pozícióját a rangsor legjobbjai között.

52 KG. 1. forduló: Pupp Réka–Sosorbaram Lkhagvasuren (mongol) 10–0; Keller Rebeka–Csu Je Csing (kínai) 0–7. 2. forduló: Pupp Réka–Estrelle Lopez Sheriff (spanyol) aranyponttal 7–0. Negyeddöntő: Pupp Réka–Dijora Keldijorova (üzbég) 7–0. Elődöntő: Pupp Réka–Distria Krasniqi (koszovói) aranyponttal 0–10. A 3. helyért: Pupp Réka–Gefen Primo (izraeli) aranyponttal 0–7.

„Egyáltalán nem éreztem vazaarinak, szerintem a hasamra estem – nyilatkozta keserűen az MTI-nek. – Nagyon rosszul esik, hogy éppen a hazai közönség előtt maradtam le az éremről, jó lett volna dobogóra állni. A szerzett pontokra nem panaszkodom, mert megszilárdítottam a helyemet az olimpiai kvalifikációs világranglistán, ahol a Masters előtt hatodik voltam” – tette hozzá Pupp Réka. 

Gercsák Szabina egy lépéssel közelebb került a párizsi olimpiai részvételhez

Az Atomerőmű SE versenyzője a második fordulóban a világbajnoki címvédővel, a japán Niizoével csapott össze, s nem tudta a papírformát felülírni. Gercsák Szabinát a világbajnoki címvédő ütötte el a továbbjutástól.

Az Európa-bajnoki bronzérmes Gercsák Szabina – miután ellenfelének sérülése miatt mérkőzés nélkül továbbjutott – a 16 között a kategória egyik sztárjával, a világ- és Ázsia-bajnok japán Niizoe Szakival csapott össze, akitől mindkét korábbi találkozójukon kikapott. A harmadik csata mindössze 41 másodpercig tartott, amikor Niizoe a magyar dzsúdós mögé lépett, hanyatt döntötte őt, és ippongyőzelmet aratott.

A 100 kilogrammos Cirjenics Miklós egyenraangú ellenfél volt 

A cselgáncs Mesterek Kupája vasárnapi zárónapján a kétszeres olimpikon, 33 éves Cirjenics Miklós az olimpiai ezüstérmes és világbajnok Asley Gonzalez után az ötkarikás és vb-harmadik izraeli Peter Palcsikkal akaszkodott össze. Az Atomerőmű sportolója a négyperces alapidőben teljesen egyenrangú ellenfele volt az izraelinek, ám a hosszabbítás első percében riválisa egy csípődobással véget vetett a küzdelemnek.

Életműdíj a magyar judo nagyjainak

Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke és dr. Demény Ádám, az MJSZ alelnöke és dr. Eleki Zoltán, az MJSZ bíró bizottságának elnöke életműdíjat adott át a sportág kiemelkedő személyiségeinek. 

Díjat kapott Hólya István, a szövetség korábbi főtitkára, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi gyémántdiplomása; Gyebnár Ferenc sokszoros magyar bajnok versenyző, edző, többek között az első olimpiai pontszerzőnk, az 1972-es játékokon ötödik helyezett Hetényi Antal, illetve az első ötkarikás érmesünk, az Európa-bajnok Tuncsik József mestere. Továbbá Gyuró László mesteredző, a bajai judo atyja; Pozsár Mihály, az MTK egykori versenyzője, edző, nemzetközi versenybíró; Varga András mesteredző, a kecskeméti judo kiemelkedő alakja, az 1980-as, moszkvai olimpián bronzérmet szerző Kincses Tibor edzője; és Dr. Skapinyecz József a Debreceni Dózsa judósa, edzője, korábbi női szövetségi kapitány, hétszeres orvos világbajnok, veterán Európa-bajnok – akik valamennyien fontos szerepet játszottak a judo magyarországi térhódításában. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap