PAKS-PRESS – Pupp Réka az Atomerőmű versenyzője bronzéremmel zárt a Jeruzsálemben folyó, évzáró Mesterek Kupáján. A súlycsoportban ugyancsak bronzérmes az olasz Odette Giuffrida. Az aranyérmet a koszovói Distria Krasniqi, az ezüstérmet az angol Chelsie Giles szerezte meg. 

Az 52 kilogrammos Pupp Réka bronzérmet nyert kedden a Jeruzsálemben zajló cselgáncs Mesterek Kupáján. Az olimpiai kvalifikáció egyik kiemelt viadalán a tavaly Európa-bajnoki bronzérmes paksi dzsúdós – mivel harmadik kiemelt volt – erőnyerőként csak a 16 között kapcsolódott be, ahol a svájci Binta Ndiaye várt rá.

A 18 éves rivális eddig jobbára csak korosztályos versenyeken szerepelt, a felnőttek között egy világkupa-diadal állt a neve mellett, amely a legkevesebb pontot adja az ötkarikás kvalifikációban. Első találkozójuk bő két percig tartott, amikor a női szövetségi kapitányként is dolgozó Braun Ákos tanítványa egy dobásra vazaarit kapott, majd a földön leszorítással folytatta az akciót, és a második vazaari már ippongyőzelmet jelentett.

A negyeddöntőben a hazai közönség előtt szereplő Gefen Primo várt a 26 éves magyarra, aki nemcsak Eb-n, hanem tavaly Budapesten már vb-n is felállhatott a dobogó alsó fokára. Az előző két találkozójukat megnyerő Pupp 10 és fél (!) percig tusakodott a közönségkedvenccel, mígnem a sokadik belső combdobási kísérlete már sikerrel járt, és a meccs vazaarival fejeződött be.

Az elődöntőben egy igazi „nagyágyú” következett az Atomerőmű sportolója számára, ráadásul csak 1/4-re állt a győzelmi mérlege Distria Krasniqi ellen. A koszovóiak olimpiai címvédője Európa-bajnoknak és kétszeres vb-harmadiknak is vallhatja magát, és hírnevét Jeruzsálemben is igazolta: Pupp nemigen talált fogást rajta, ő pedig folyamatosan mozgatta-rángatta a magyart. A hosszabbításban az első vazaariját még visszavonta a bíró, de a másodikat – melyet egy belső horogdobásra kapott – már megadta.

A bronzmérkőzés aztán kurtán-furcsán alakult, ugyanis a vigaszág elején mindkét lehetséges ellenfele, az üzbég és a francia dzsúdós is visszalépett, így Pupp csak meghajolt a közönség előtt, levonult a tatamiról, és meccs nélkül harmadik lett.

A World Judo Mastersen még nem született magyar aranyérem, eddig három ezüst és immár hét bronz a termés. A viadal rangját jelzi, hogy az olimpiai kvalifikációs World Tour-versenysorozatban a Grand Prix és a kontinensbajnokság megnyerése 700 pontot ér, a Grand Slam-arany 1000, a Mesterek Kupája-diadal pedig 1800 pontot ad, így csak a 2000 pontot hozó világbajnoki cím ér többet nála. Pupp bronzérme révén 900 ponttal gazdagodott Jeruzsálemben. 

Képünk: Pupp Réka (52 kg,) az Atomerőmű versenyzője (b.3) bronzéremmel zárt a Jeruzsálemben folyó, évzáró Mesterek Kupáján. Ugyancsak bronzérmes az olasz Odette Giuffrida (b.4). Az aranyérmet a koszovói Distria Krasniqi (b.2) az ezüstérmet az angol Chelsie Giles szerezte meg. (b.1)  (mti – kép/judoinfo)

PAKS-PRESS Paks/Jeruzsálem, 2022. december 20., kedd 17:30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap