PAKS-PRESS – Lakossági fórumon derült ki, hogy miért vált zavarossá a vezetékes ivóvíz Cseresznyésben, amikor a szolgáltató Mezőföldvíz Kft szakmbere elmondta a lehangoló valóságot. Más történet is elérte a lakosság ingerküszöbét, a Cseresznyéspajta rendezvényközpontot eddig se nézte igazán jó szemmel a lakosság, de betelik lassan a pohár, hogy a közel 68 milliós kormányzati támogatásból épült turisztikai telephely szerintük munkásszállóvá vált – a tulajdonos szerint panzióként működik, munkások laknak benne.

Cseresznyésben, városvezetők, szakértők, képviselők jelenlétében, tartották a lakossági fórumot, 2023. október 17-én. Csak most tudták meg a zavarossá vált víz okát: egyelőre még ismeretlen személy nyerészkedik a vizhálózaton, veszélybe sodorva a településrészen élőket. Spiesz József önkormányzati képviselő szerint, a hálózatot is fejleszteni kellene, ami persze pénz kérdése is, de ennél jóval nagyobb volt a gond az elmúlt hónapokban, de úgy tetszik, lesz megoldás.  

Munkásszálló lett a Cseresznyéspajtából – hangzott el a fórumon, nem értik, hogy lehet, a lakosság nem érzi magát sem nyugalomban, sem biztonságban.

A Paks II. Zrt. résfalazási munkálatai nyomán növekszik a helyi munkaerőszükséglet, tehát érkeznek a városba a vendégmunkások. Egy részük szállást kapott a most panzióként működő Cseresznyéspajtában. A cseresznyésiek nem úgy értik a panziót, hogy vendégmunkások szálláshelye legyen, hanem a turisztikáért idelátogatók szálláshelye. – Hozzávetőlegesen harminc munkás lakik most itt – mondta el Pirgi Zoltán részönkormányzati képviselő.

Felhősi László helyi lakos szerint a nyugalmuk elveszett, a Pajta lakodalmai gondoskodnak erről, a zajvédelmi kérvényüket elutasították. Cseresznyés tájvédelmi szempontok alapján nem belterület, ezért a szabályok mások.

A tulajdonos szerint rendben van minden, több rosszakarója szeretné, hogy ő tönkremenjen, jóllehet a fórumon dr. Sátor Vera aljegyző azt mondta, átvizsgálják a jogi helyzetet. Kozmann György szerint a panziót joga van kiadni a vendégeknek.  

Felhősi László úgy tudja: a panzióban nincs vezetékes víz, nincs csatorna, mint mondják, szennyezik a területet, a rongálódó utakon eldobált sörösdobozok vannak,  amit nem szednek össze. „Ők nem turisták” – tette hozzá.

Szabó Péter polgármester a fórumon azt mondta: már holnap beszél a paksi rendőrkapitánnyal, hogy fokozzák a járőri készültséget Cseresznyésben.

– A vezetékes víz rendszere és minősége rendben van – ismertette a Mezőföldvíz Kft szakembere. A közel két hónapja észlelt vizzavarosodás okát azonban megtalálták. Az ok, pedig az – mondta el – hogy valaki a vizóra mögött saját kútból visszatáplál a hálózatba. Ennek a magyarázata pedig az, hogy ilyenkor az óra visszafelé pörög, tehát a fogyasztásmérő kevesebbet mutat. – A magánkutat tilos rákötni a rendszerre. De van műszaki megoldás erre, minden háztartásba felszerelünk egy visszacsapó szelepet, az elkövetkezendő hetekben ez megtörténik – fűzte hozzá.

– Az elmúlt egy héten már fokozottan fertőtlenítettünk, öblítettük a hálózatot, ma már jó a víz, de amíg el nem készülünk az átalakítással, addig a visszatápláló lakos miatt a kockázat fent áll – fogalmazott György Attila műszaki ügyvezető.

A megjelentek közül többen szorgalmazták, hogy találják meg a vizspekulánst, de a vezető szerint a hatáskörük a vízóránál véget ér, magánterületre nem mehetnek be, ezért az ügyeskedés helyét nem tudják felderíteni. Képünk: Cseresznyéspajta.  

PAKS-PRESS 2023. október 17., kedd 20:40. +++

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap