PAKS-PRESS – Orosz légideszantosok teljes ellenőrzésük alá vonták a csernobili atomerőmű körüli területet, az ukrán nacionalistáktól védik – jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken Moszkvában.

Az orosz ejtőernyősök és az atomerőmű biztonsági zászlóaljához tartozó ukrán katonák együttműködése az erőmű védelmében garancia arra, hogy a nacionalista alakulatok vagy más terrorista szervezetek ne tudják kihasználni az országban kialakult helyzetet – nyilatkozott a tábornok.

Mi történhet, ha támadás éri a sérült 4. blokkot? – erről ír információs blogjában Aszódi Attila, a BME dékánja. Úgy véli, ha a kiégett üzemanyagot tároló létesítményeket támadás érné, az eredményezhetne radioaktív kibocsátást, ennek érdemi hatása azonban nagy valószínűséggel a 30 km-es lezárt zónában maradna.

 – A kiégett üzemanyagok több évtizede pihentető medencékben vannak, hőmérsékletük alacsony, radioaktivitásuk egy jelentős része már lebomlott – állapítja meg. Hozzátette, ez nyilván nagyban függ attól, hogy milyen csapás érné a létesítményt. Egy ilyen eseménynek – vagy az azzal való fenyegetésnek – inkább lenne szimbolikus jelentősége, hiszen a világ minden pontján ismerik Csernobil nevét, ennek említése mindenhol félelmet kelt – fogalmaz Aszódi.

Megjegyezte, kisebb tüzérségi támadást akár kibocsátás nélkül is átvészelhet a csernobili 4. blokk. Nagyobb tüzérségi támadásnak lokális hatású kibocsátás lehetne az eredménye, de olyan nagyságú kibocsátás, mint az 1986-os baleset során bekövetkezett, nem elképzelhető.

– A csernobili 4. blokk 1986 óta nem működik, az elmúlt 36 évben a romok alatt lévő radioaktivitás a radioaktív bomlás következtében jelentősen lecsökkent, és a hőmérséklet is alacsony az épületen belül, így nagy, messzire eljutni képes kibocsátással nem kell számolni – húzta alá.

Blogjában, későbbi kiegészítésként hozzáteszi: a csernobili erőmű körüli sugárzásmérő állomások megnövekedett dózisszintet jeleznek. Mint írja, az ukrán nukleáris biztonsági hatóság péntek reggeli közleménye szerint a megnövekedett sugárzási szint valószínűleg azzal függ össze, hogy a lezárt zónába behatolt harci járművek felkeverték a port a telephelyen. – „Ez egy hihető magyarázat, mert csak néhány detektor mutat megemelkedett dózisteljesítményt. A telephely számos területén a talaj felső 10 cm-es rétegében jelentős mennyiségű radioaktív anyag van megkötve. – Ha a harckocsik felkeverték a port, akkor ez okozhatja a megnövekedett sugárzási szintet” – jegyezte meg.

– A magyar nukleáris hatóság folyamatosan követi az ukrán atomerőművek biztonsági helyzetét – erről az Országos Atomenergia Hivatal adott ki pénteken közleményt. Azt irták: folyamatosan követik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által kiadott hivatalos információkat az ukrán atomerőművek nukleáris biztonsági helyzetéről és folyamatosan figyeli az értesítéseket és tájékoztatást ad. A NAÜ főigazgatójának nyilatkozata alapján az Ügynökség folyamatos kapcsolatban áll az ukrán nukleáris hatósággal és a legutolsó információ alapján az üzemelő ukrán atomerőművek biztonságos állapotban vannak. – A csernobili telephelyről nem jelentettek nukleáris károkat – áll a dokumentumban.

Fotó: Csernobil npp.

 PAKS-PRESS 2022. február 25., péntek 11:25. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap