PAKS-PRESS – Dr. Csók Sándor szülész-nőgyógyász főorvos 95 éves. Pakson régóta járja az a szállóige, hogy „a szerelem csókkal kezdődik és Csókkal zárul.” Házának kapuján még mindig kint a tábla, jóllehet hivatalosan nem praktizál már, de ha a régi paciensei megkeresik – segít. A 95. születésnapja után rendezett polgármesteri köszöntés előtt megkérdeztem tőle: mikor volt utolsó alkalommal nőgyógyász? Nemes egyszerűséggel azt mondta, két nappal ezelőtt.

Csók Sándor 1929. április 1-jén született Dunaszentgyörgyön, ahol édesapja is orvos volt. A szülői házat a háború után államosították, de a hetvenes években sikerült visszavásárolnia.

Bonyhádon érettségizett 1947-ben, majd Budapesten szerzett orvosi diplomát 1953-ban. A szülész-nőgyógyász szakvizsgát 1957-ben Pécsett tette le. Dolgozott Vácon, Szekszárdon és Pakson.

Szekszárdi éveiben, az 50-es években, amikor hozzá tartozott a cigány negyed, kedvükért még a lovári nyelvet is megtanulta. 1962-ben került Paksra 33 évesen, amikor egyfajta büntetésként kapta a megbízást főnökétől, dr. Szentgáli Gyula főigazgatótól a paksi szülőotthon vezetésére.

A kezdeti áldatlan állapotokat fokozatosan fejlesztve a 35 ágyas, kiemelt minősítésű szülőotthon híre a megyén túlra is eljutott.

A gólyafészkes házban évente 5-600 szülést vezetett le, így alig akad olyan család Pakson, ahol valaki ne a főorvos úr keze alatt született volna.

1979-ben az intézmény megyei döntés értelmében megszűnt, ezt követően szakorvosként dolgozott, a Család- és Nővédelmi Tanácsadó paksi vezetőjeként bejárta a környező községeket is. 1992-ben ment nyugdíjba, de terhesgondozást folytató, nőgyógyászati és onkológiai szakrendelését ezután is fenntartotta, magánpraxisát máig működteti.

Népszerű közösségi ember, aki még ma is szívesen vállal közszereplést, akár nagyapja ismert testvére, Csók István Kossuth-díjas festőművész életéről, vagy az operák és operettek színpadi világáról. Emellett neves, életműdíjas ebtenyésztő, kiváló hangú énekes és fiatalon a sportban is jól teljesített, középiskolás korában országos bajnok volt diszkoszvetésben.

A város megbecsült polgára, szakmai és közéleti munkásságáért Lussonium-díjjal, Pro Urbe Emlékéremmel és Díszpolgári címmel tüntették ki.

  1. március 15-én Áder János köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta számára. A Semmelweis Egyetemtől 2003-ban arany-, 2013-ban gyémánt-, 2018-ban vas-, 2023 októberében pedig rubindiplomát kapott. Házas, felesége dr. Bozóky Ilona gyógyszerész, két lánya pedagógus, akik után három unokája és egy dédunokája van.

Máig hálás azért a sok szeretetért, amit a paksiaktól kapott. Egészsége kiváló, naponta levezet Dunaszentgyörgyre. Mint mondja, a hosszú élet titka a boldogság, amely azonban sok apró részletből tevődik össze, mint a kölcsönös szeretet, vagy a munka, az emberek szeretete.

Képünk: – A kilencvenötödik életévét betöltött dr. Csók Sándor szülész-nőgyógyász főorvos otthonában, 2024. április 5-én. A Pro Urbe díjas orvos, Paks díszpolgára 1929. április első napján született. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap