PAKS-PRESS – A csok már egy gyermekkel is igényelhető, de három meglévő vagy tervezett gyermek esetén akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kedvezményes hitellehetőséget jelentő – támogatás így fél évvel tovább lesz elérhető az érintett 2678 településen.

 – A kormány egyelőre ez év december 31-ig meghosszabbította a falusi csok igénylésének lehetőségét – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Gyopáros Alpár felidézte, a falusi csok a Magyar falu program része, amely 2019-ben a falvakban élő emberek életminőségének javítása érdekében indult, hosszú távú célja pedig az volt, hogy megmentsék azokat a településeket, amelyeken rohamosan csökkent a népességszám az elmúlt évtizedekben.

A falusi CSOK az elnevezése a negyedik Orbán-kormány családtámogatási intézkedés-csomagjának, amely 2019. július 1-jével lépett hatályba. A kormánybiztos a falusi csok eredményei között említette, hogy ezt a speciális otthonteremtési és családtámogatási formát indulása óta több mint 31 ezer család igényelte, összesen 170 milliárd forint értékben. Arra is rámutatott, hogy ez alatt a körülbelül két év alatt a falusi csokos kistelepülések közül 1223-ban megállt a népességfogyás, sőt döntő többségükben emelkedést tapasztaltak.

A következő évi költségvetés szerint jövőre minden eddiginél nagyobb összeget, több mint 3200 milliárd forintot fordít a kormány a családtámogatásokra, vagyis nemcsak megmarad a családtámogatási rendszer, hanem az ideihez képest 450 milliárd forinttal bővül is a keret, így arányaiban Magyarország költi a legtöbbet a családok támogatására az Európai Unióban.

A családtámogatási elemek közül a legnépszerűbb a babaváró hitel, amelyet három év alatt már 220 ezren igényeltek, de az otthonfelújítási támogatás sikere is óriási, hiszen a tavaly januári bevezetése óta már több mint 131 ezer családnak segített. Új lakásra továbbá a használt lakás vásárlásra, illetve az építésre és a bővítésre igényelhető a CSOK, de 2019 júliusa óta elérhető az autóvásárlási támogatás is, amelynek segítségével három- vagy többgyermekes családok legfeljebb 2,5 millió forintot kaphatnak új, legalább hétszemélyes gépjármű vásárlásához.

Képünk: Sajtótájékoztató a falusi csok-ról. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a falusi családi otthonteremtési kedvezményről (csok) tart sajtótájékoztatót Budapesten 2022. június 8-án. A kormány december 31-ig meghosszabbította a falusi csok igénylésének lehetőségét. MTI/Kovács Anikó.

PAKS-PRESS 2022. június 8., szerda 18:15. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap