PAKS-PRESS – Nem született érvényes határozat az Önkormányzatnál arról a belső vizsgálatról, amelyet egy ellenzéki képviselő kezdeményezett a homokbánya üzemeltetésével kapcsolatban. Egy vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte Barnabás István (PDF) még a 2022. november 16-i testületi ülésen.

A február 28-i záróülésre két javaslat-tervezet készült, amelyről a tagok frakciójuk szerint ellentétesen szavaztak. Mint az korábbról ismeretes, a bizottság munkájának vezetésére szóló meghatalmazást Barnabás István megkapta a testülettől, négy tagja: két képviselő a többséget alkotó Fidesz-KDNP csoportból, kettő pedig az ellenzék térfeléről. Ennek a döntésnek az alapján közösen tartott vizsgálatot Antóni Józsefné és Pálmai Klára (Fidesz-KDNP) valamint Mezősi Árpád és a bizottság vezetője.  (PDF)

Barnabás István annak szeretett volna a végére járni, hogy érte-e kár az önkormányzatot a kitermelt homok értékesítésekor. A bizottság jelentésének ismertetésére a helyi sajtó képviselőit a Városházán tájékoztatta Pálmai Klára önkormányzati képviselő, a homokbánya ügyét vizsgáló adhoc bizottság tagja.

Megállapították, hogy anyagi hátrány nem érte az önkormányzatot. A homok útalap-minőségű, a város homokbányáját a DC. Dunakom üzemeltette, ismertetés szerint veszteséges.  A vagyongazdálkodási szervezet vette át, a működtetésre azonban nem voltak eszközeik. Egy korábbi, 2022. májusi szakértői vélemény szerint nem érte anyagi hátrány a várost. A közbeszerzési eljárás nem volt indokolt, a vevő a Soltút Kft. volt, amelynek a helyi építkezések során nem lesz szállítási költsége. Barnabás István szerint, ha nem adták volna el, a városnak a kasszájába érkezett volna a jövedelem.

Pálmai Klára szerint Barnabás István számokkal nem tudta alátámasztani, vagy kimutatni a kárt. Az eljárás során szinte bíróként viselkedett, politikai kampányt kezdett saját érdekében a következő évi választásokra.

A képviselőtestület nem tárgyalja tovább az ügyet. Döntés nem született.

PAKS-PRESS 2023. március 2., csütörtök 09:35. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap