PAKS-PRESS – Az önkormányzat képviselői Szabó Péter polgármester előterjesztésére, névre szóló szavazással döntöttek a költségvetésről a Városháza nagytermében, 2023. február 15-én. A bevételek és kiadások főösszege egyaránt 17.34 MRD forint összeget tesznek ki. 

Elhangzott: a pénzügyi háztartás tervezésekor a biztonságra, az átláthatóságra, a takarékosságra törekedtek. Ellátják a kötelező feldatokat és végrehajtják az idei évre vállalt beruházásokat, további utakat, járdákat újítanak fel. A még nem ismert, vagy még nem prognoszizált kiadások fedezetére több mint 600 millió forintot különítettek el, különös figyelemmel az esetleges további energiárak növekedésére és energiahatékonyságra is.

A polgármester a testületi ülésen történtekről tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az előző évekről származó koronavírus monetáris hatásai ebben az évben is érződnek, ilyenek az infláció, az energiaárak drasztikus növekedése. A kiadásokat tovább növelték a bérek kötelező emelése és a szolidarítási hozzájárulás tetemes összege. A paksi önkormányzat igy nettó befizetővé vált. A költségcsökkentésre kényszerült városi büdzsét azonban egyensúlyban, hitelfelvétel mellőzésével készítették el, amelyet az ellenzék is támogatott.

Szabó Péter, a Paks-Press kérdésére válaszolva hangsúlyozta: elérhető, hogy az energia-takarékossági intékedések nyomán mintegy negyedével sikerülhet  a költségeket csökkenteni. Kiemelte, hogy a költségvetési kérdésekben konstruktív partner volt az ellenzék (PDF), így valamennyi képviselő igennel szavazott a 2023-as költségvetésre.

Kitért arra is, hogy egyes vállalkozói kezdeményezésre történt építményadó felülvizsgálat nem lehetséges. Ismeretes, hogy ezt a közhatalmi bevételt a törvényben meghatározott legmagasabb mértékre emelte fel a képviselőtestület. Szabó Péter utalt arra, hogy a város a költségeinek fedezetére szüksége van erre a bevételre.

A testület döntött arról is, hogy a Paks II. szervezet kérésére új területet ad át, hogy a kitermelt földet tárolni tudják. Szintén döntés született arról, hogy az Örehegy új házainak helyrajzi telepítésre meghosszabbítják az utcát. A könyvtár jelenlegi igazgatójának megbízatását újabb öt évvel erősítették meg.  

Döntés született arról is, hogy a tulajdonos önkormányzat illetve a TelePaks NKFT mintegy negyvenmilliós kártérítési pert indíthat korábbi, saját ügyvezetője ellen, miután az IT Labor jogerősen pert nyert az adatrögzítési szerződésben. A felelősség jogerős megállapítása után az összeget az önkormányzat már kifizette, a perrel az elveszített pénzt szeretnék visszaszerezni.

A továbbiakban „Tisztes Polgár” kitüntetést adományoztak Kovács Mihálynak, a sárgödörtéri egyesület főpohárnokának, és Győrffy József festőművésznek.

Képünk: Szabó Péter polgármester beszél sajtótájékoztatóján hivatalában, 2023. február 16-án.  

PAKS-PRESS 2023. február 16., csütörtök 10:50. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap