PAKS-PRESS – Elkezdődnek a Csengey Dénes Kulturális Központ felújításának tervezési munkái, erről Szabó Péter polgármester és a Fontos Mérnöki Stúdió képviseletében Fontos Rómeó Gellért ügyvezető számolt be a Városházán tartott sajtótájékoztatón, csütörtökön.

Elhangzott: a tervezett rekonstrukcó tartalmazza a színházterem felújítását, korszerűsítését, egy új, többfunkciós terem kialakítását az épület bővítményi részében. Ennek nézőtéri befogadóképessége minimum 200 fő lesz. Itt kaphatnak helyet a rendezvények is. A bővítményi épületrész a jelenlegi aula irányában terjeszkedik, felette a lapostető szerkezet egy részének járhatóvá tételét is tervezik, ahol pihenő-rekreációs helyet alakítanának ki. Megújlhat a környezet is, új járdaburkolat, térburkolat, csapadékvíz-elvezetés építése is a tervek között szerepel és az épület komplex akadálymentesítésére is sor kerülhet.

A tervezés költsége állami forrásból, több mint 132 millió forintból, egy éves határidővel készül el. Az erről szóló megállapodást 2023. január 19-én írták alá. Ígérték: a már elkészült terveket, a véleményeket is kérve, egy lakossági fórumon bemutatják.

A Paks-Press kérdésére válaszolva, a polgármester becslése szerint a tervekből következően a rekonstrukció a jelenlegi árakon, akár három milliárd forintba is kerülhet. Hozzátette, az ilyen nagyságrendű felújítás meghaladja az önkormányzat saját erejét, tehát egy esetleges 20-30 százalékos önerő mellett állami segítségre is szükség lesz. – Hogy ez megkapható legyen, a Paks II. beruházás okán várható lakossági létszámemelkedés adhat magyarázatot – fejtette ki Szabó Péter.

Arra a felvetésre, hogy addig is a színháztermi székek átmeneti felújítására, cseréjére sor kerülhet-e, úgy válaszolt, hogy ezt a kérdést műszaki osztály munkatársaival áttekintik. Ennek a költsége ebben az évben már nem tervezett az önkormányzat büdzséjében. – Az is kérdéses, hogy a felújítás előtt érdemes-e egyátalán hozzányúlni – jegyezte meg.

A felújítás idejére a házat bezárják. Az önkormányzat a lehetőségekhez képest keresi majd az átmeneti megoldásokat a programok és művészeti csoportok elhelyezésére.

Képünk: Szabó Péter polgármester és a Fontos Mérnöki Stúdió képviseletében Fontos Rómeó Gellért ügyvezető (b-j.) kézfogásukkal erősítik meg a Csengey Kulturális Központ rekonstrukciójának terveiről szóló szerződést az aláírás után, 2023. január 19-én. A tervezés költsége állami forrásból, több mint 132 millió forintból, egy éves határidővel készül el. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2023. január 20., péntek 08.55. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap