(PAKS-PRESS) Budapest/Paks, 2021. december 20., hétfő – Magyarországon is megnőtt a komoly tüneteket produkáló gyermekek száma, a teljesen egészséges gyerekekben is tud súlyos lefolyást produkálni a koronavírus fertőzés – jelenleg is van gyermek lélegeztetőgépen. Nagyobb számban vannak tüdőgyulladásos, légzési és keringési problémás megbetegedések – közölte Nagy Anikó. a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa.

Közel egy hete már 38 ezren regisztráltak az 5-11 év közötti gyermekek oltására, december 15-én megkezdődött az oltás hetvenhét kórházban és a házi gyermekorvosoknál. A szülők számára folyamatosan nyitva van a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap. Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették.

A szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni. Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri, és az oltásnak nincs ellenjavallata. Az akut, lázas betegség esetén az oltás nem javasolt. – A második oltás a gyermekeknél is három héttel esedékes az első oltás után – olvasható a koronavírus.gov.hu oldalon.

– A teljesen egészséges gyerekekben is tud súlyos lefolyást produkálni a koronavírus fertőzés – jelenleg is van gyermek lélegeztetőgépen. Távolról sem igaz, hogy a gyerekeknél ez mindig egy enyhe betegség, a védőoltástól most már biztosan nem kell félni – mondta Mészner Zsófia főorvos, a Heim Pál Gyermekkórház módszertani igazgatója a Spirit FM Aktuál című műsorában. Ha van hatékony védőoltás, akkor a gyerekeknek is emberi joguk, hogy ne kelljen kipróbálniuk egy betegséget, ha el is kerülhetik – fogalmazott a főorvos.

Mészner Zsófia rámutatott, a Johns Hopkins amerikai egyetem nyilvántartása szerint több, mint 6 milliárd oltást adtak be, tehát van már tapasztalat annak ellenére, hogy kevés ideje áll rendelkezésre az ellenanyag. A gyerekek oltását már számos országban elkezdték.

– Egyik vakcina sem tartalmaz élő koronavírust, nagyjából olyan oltási reakcióra lehet számítani, mint egy átlagos influenzaoltásnál – tette hozzá.

– Az oltási reakciók viszonylag ritkák, a gyerekek oltására alkalmas vakcina biztonságos és hatékony – jelentette ki a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa. Nagy Anikó azt mondta, a járvány első hullámában az a nézet terjedt el, hogy a koronavírus a gyermekekre nem annyira veszélyes, de az elmúlt időszakban egyre több a tünetes gyermek a világban. Elsősorban az Egyesült Államokban jelentkeztek tömeges megbetegedések a körükben, és ez a tendencia Európában is növekedni látszik. Ezzel párhuzamosan Magyarországon is megnőtt a komoly tüneteket produkáló gyermekek száma.

– Korábban a gyerekeknél az első számú tünetcsoport a hasmenés és a hasfájás volt, emellett szerepelt a láz és köhögés is, jelenleg viszont már nagyobb számban vannak tüdőgyulladásos, légzési és keringési problémás megbetegedések – közölte.

A főorvos a gyerekek oltására alkalmas vakcináról elmondta, hogy egy 10 mikrogrammos adagról van szó, amely harmada a felnőtteknek adott mennyiségnek. Ez egy teljesen önálló, a Pfizer által kifejlesztett oltóanyag, amelyet az amerikai és az európai gyógyszerügynökség is bevizsgált és elfogadott.

Több ezer gyermeken történő bevizsgálást követően arra a következtetésre jutottak, hogy ez egy hatékony oltóanyag, és nincs nagyobb kockázata, mint bármilyen már védőoltásnak – hangsúlyozta. Hozzátette: az immunológia reakció ugyanaz, mint a felnőtteknél, és a védettség időtartalma is várhatóan ugyanannyi lesz. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap