PAKS-PRESS – Magyarország nem fogad el olyan uniós szankciós csomagokat, amelyek veszélyeztetik az ország érdekeit, például az energiabiztonságát – erről beszélt a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Az EU következő szankciós csomagja a hírek szerint a nukleáris technológiákra vonatkozna. Már több tagállam külügyminisztere is jelezte, hogy támogatni fogja, ez azonban egy újabb vörös vonal Magyarország számára – mondta a külügyminiszter. – Nem támogatunk semmit, ami Magyarország érdekeivel ellentétes, például veszélyezteti az energiabiztonságot, ahogy eddig sem tettük – szögezte le Szijjártó Péter. Hozzátette: Paks a magyar energiatermelés harmadát biztosítja, a Paks II. beruházás pedig a rezsicsökkentés vívmányainak megőrzését jelentheti, tehát az újabb szankciók ellentétesek az ország érdekeivel.

A jelenlegi négy magyarországi atomerőműblokkba orosz gyártótól kell a fűtőelemeket beszerezni; a térségben nagyrészt ilyenek erőművek működnek. Magyarország elégedett az orosz beszállítókkal.

– A nukleáris fűtőelemek hosszú távú garanciát jelentenek a magyar energiabiztonság számára – magyarázta.

Szijjártó Péter szerint a nukleáris energia szuverenitási, nemzetbiztonsági kérdéssé vált, mivel nélküle nincs ellátásbiztonság sem Európában, sem Magyarországon. Már az elmúlt héten Washingtonban, a Nukleáris Energia Intézet (NEI) kerekasztal-beszélgetésén problémásnak nevezte, hogy ez utóbbi mindenféle alap nélkül erős atomenergia-ellenes állásponttal párosult a csernobili és a fukusimai katasztrófára hivatkozva, márpedig szerinte ez olyan, mintha egy közúti baleset miatt lemondanánk az autóhasználatról.

Mint az korábbról ismeretes, a magyar kormány hatalmas vitákat folytatott azért, hogy az Európai Unió olcsó, biztonságos, fenntartható és zöldenergia-előállítási módnak ismerje el a nukleáris energiát, illetve mentesítse az ágazatot az Oroszországgal szembeni szankciók alól.  

A nyolcadik uniós szankciós csomag után jöttek elő az elmúlt napokban a lengyelek és a balti tagállamok a kilencedik szankciós csomagra vonatkozó javaslataikkal, amelyet már át is adtak az Európai Bizottság képviselőinek, hogy arról a többi tagállammal egyeztessenek, majd utána a testület hivatalosan is beterjeszthesse a kilencedik csomagot.

Ebben újra napirendre tűznék a nukleáris energia és a fűtőanyagok területén az együttműködés megtiltását Oroszországgal az energiaszektor definíciójának kiszélesítésén keresztül. Ez lehetetlenné tenné a paksi bővítés (Paks 2) megvalósítását, amelyben az orosz Roszatom a fővállalkozó.

Érdemes megjegyezni, hogy éppen akkoriban született a kilencedik szankciós javaslat a lengyelek felől, amikor bejelentették, hogy amerikai és dél-koreai hátterű atomerőművet is építeni fognak, tehát nyugati technológiájú és együttműködési konstrukciókban gondolkodnak.

Képünk: talajelőkészítésben dolgozó munkagépek a Paks II. beruházás építkezésén.

PAKS-PRESS 2022. november 6., vasárnap 12:50. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap