(PAKS-PRESS) Paks, 2022. január 8, szombat – Barátságos arcát próbálja mutatni az atomenergiával szemben az ellenzéket vezető jelölt, sőt egyre erősödik az a megérzés, hogy a Paks 2 szerződést az ellenzéki összefogás nem mondja fel esetleges hatalomra kerülése után, legfeljebb módosítja. Erre utal Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének legutóbbi nyilatkozata.

A Népszavának adott interjújában olvasható, miszerint „az atomenergia zöld és biztonságos”. További szavai szerint a Paks 1-et, természetesen nem állítják le. – Az biztonságos, ha támogatom a mindennél olcsóbb áramot adó régi blokkok további élettartam-hosszabbítását – jelentette ki. Hozzátette, a Paks 2 szerződését felülvizsgálják.

– A zöldpártok követelésétől eltérően azonnali felmondást nem ígérünk, hisz azt sem tudjuk, mi áll benne – mondta Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a Népszavának. Azt is elmondta, hogy szerinte az atomenergia tiszta, klímasemleges, zöld, biztonságos és hatékony. A Paks 2 szerződésről azt mondta, hogy nemzetközi tapasztalatok szerint… a vezetés képes az ilyen szerződéseket a nemzeti érdekek mentén újratárgyalni.

A változásban szerepe lehet az atomenergia mellett a soros elnökséget adó francia kiállás is, valamint az a tény, hogy az atomenergia és a földgáz is bekerülhet az uniós taxonómia-rendeletbe: Brüsszel zöld minősítést adna a földgáz- és atomenergia-beruházásoknak, amelyek így uniós pénzügyi forrásokból részesülhetnek.

A színváltozást kontrasztosan mutatja, hogy Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje, a miniszterelnök-jelöltségi verseny második helyezettje, még Pakson, 2021. augusztus 25-én, az Atomtéren úgy nyilatkozott, hogy a Paks II. ügyében a szerződéseket felül fogja vizsgálni, vagy felmondja. A felmondást az ellenzéki koalíció több pártja is támogatta.

A Paks 2 ügyében már számtalanszor felmerült az ellenzéki oldalról az építésben való részvétel gazdasági kérdéseinek, és szereplőinek elemzése, a megrendelésekből való részesedés volumene. Többnyire azonban ezekből az elemzésekből kimarad, hogy a minőségi munkát biztosítani képes vállalkozások száma nem túlságosan nagy. Érdemes emlékeztetni rá, hogy Alexandr Merten, a Paks II. projektigazgatója a fővállalkozó ASZE vállalat alelnöke 2021. december 20-án egy sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy az orosz megrendelésekben a magyar fél az építési-szerelési munkákban, az építőanyagok beszállításában számíthat megrendelésekre, a szigorú magyar szabályozás mellett nyílt tendereken versenyeztet a Roszatom, de a magyar cégeknek a szükséges engedéllyel és képesítéssel rendelkezniük kell.

Az jól látható, hogy a Paks 2 sorsa az ellenzéki oldal szempontjai szerint az építők kilétének és szerepvállalásának és részesedésének is függvénye lehet. A felülvizsgálat tehát esetleg, így is érthető, nem mellesleg szólva arról a tényről, hogy a két új blokk elkészítésében jelentős műszaki-elektronikai, gyártási szerephez jutottak uniós nyugati, német-francia cégek is.

 Az egyre dráguló energia, köztük a villamos energia, az ország energia-ellátásnak biztosítása ezek fényében egy kicsit elhalványodni látszik. Miközben folyik a zöld, kontra atom vita, tovább emelkedtek és rekordmagas értéket értek el az európai és a hazai villamosenergia-piaci árak tavaly novemberben.

A kormányzópártok egyértelműen kijelentették, hogy megvédik a magyar lakosságot az áremelkedéstől és a legfontosabb kérdésnek tekintik tartós ellátás-biztonságot, amelynek egyik fontos pillére lesz az új paksi beruházás.    

A fogyasztás is gyorsabban emelkedik a korábban vártaknál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) havi piacmonitoring jelentése szerint a magas árak ellenére továbbra is a kereslet növekedése jellemezte az európai villamosenergia-piacokat. Novemberben a megújuló energiaforrások alacsony termelése növelte a fosszilis erőművek termelése iránti igényt. A német szélerőművi termelés 8 százalékkal maradt el az előző novemberi szinttől, és 18 százalékkal volt alacsonyabb az októberi értéknél.

Az emelkedő gázárakat követve a jövő évi termékárak is jelentősen emelkedtek, a magyar éves termék ára megawattóránként 153 eurós szinten zárta a hónapot. Bár a hazai piaci kereslet csak mérsékelten emelkedett, a paksi II. reaktor karbantartása és az alacsony naperőművi termelés miatt nőtt az importigény. A hazai ellátás 32,6 százalékát fedezte a nettó import, amely Szlovákia, Ukrajna, Románia és Szerbia felől érkezett. Az alacsony vízerőművi termelés miatt Ausztria és Horvátország importált Magyarországról.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett áram árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, így a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben – jelezte közleményében a MEKH.

Az energia árak várható emelkedése, vagy szinten tartása tehát részben a politikai-gazdasági szándékok kezében is vannak. A magyar lakosságnak azonban lehet vélemény-nyilvánítása a közeli jövőben.

Képünk: Munkások dolgoznak a paksi beruházás helyszínén. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2022. január 8., szombat 10.15. +++

 

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap