Nem csupán a szakmában dolgozók számára hasznos, diákoknak és a felsőoktatásban tanulóknak is érdekes olvasmány lehet a Paks II. projekt elemzőinek sorozata, az Elemző percek, amely immár online is olvasható a beruházást koordináló társaság honlapján.

A Paks II. projekt elemzői 2020 óta hétről hétre készítenek háttérelemzéseket a villamosenergia-piacról és az energiaiparról Elemző percek címmel. Az évkönyv formában is megjelentetett tanulmányokat az hívta életre, hogy összegezzék a megújuló és a konvencionális erőművek üzemeltetése során összegyűlt tapasztalatokat és reális alapokon értékelhetők legyenek az adott erőművi technológiák széles értelemben vett sajátosságai.

Az elemzések februártól a nagyközönség számára is elérhetők a paks2.hu oldalon, jelentette be Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója, kiemelve: a rövid értekezések segítenek a villamosenergia-rendszer összefüggéseinek megértésében és az egyes energiatermelési módokról elterjedt tévhitek eloszlatásában.

Annak érdekében, hogy az új paksi blokkokat is magába foglaló villamosenergia-rendszer a legalacsonyabb emissziós érték mellett, a lehető leghatékonyabban, leggazdaságosabban működjön, ismernünk kell mélységében valamennyi villamosenergia-termelő technológia ellátásbiztonságra, klímavédelemre és versenyképességre gyakorolt hatását – hívta fel a figyelmet Mittler István, hozzátéve: az öttagú elemzőcsapat, amely Süli János, a projektért felelős miniszter közvetlen kollégáiból áll, külön monitorozza az uniós energia- és klímapolitikai döntések technológiai és árkörnyezetre gyakorolt sajátosságait is.

Különösen érdekesek a 2021. évi tanulmányok, hiszen legtöbben az „energiaválság”, vagyis a villamosenergia-, a földgáz- és a szén-dioxid-kvótaárak rendkívüli megemelkedésének éveként könyvelik majd el, de a tavalyi volt az az év is, amikor az Európai Unió döntéshozói a taxonómiavitában az atomerőművek ellátásbiztonsági és klímapolitikai jelentőségét – tudományos megalapozottságú tanulmányokra támaszkodva – elismerték.

Az immár több mint száz részből álló Elemző percek sorozat mellett a szakértők Heti egyperces című gyorsjelentései is elérhetővé váltak a társaság honlapján, tette hozzá Mittler István.

Az ezekben található grafikus összefoglalók révén gyorsan összevethető többek közt a napi középhőmérséklet és a rendszerterhelés alakulása, a Paksi Atomerőmű és a naperőművek teljesítményének viszonya.

A gyorsjelentésben a teljes villamosenergia-felhasználás források szerinti megoszlása, a karbonsemleges termelés hazai aránya és például az átlagos szén-dioxid-kvótaár is hétről hétre követhető. (x)

Képünk: Mittler István. (A Paks II. Zrt. felvétele.) +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap