PAKS-PRESS – Európa visszatér az atomenergiához, miután látványosan kudarcott vallott a német zöldpolitika és az ukrán háború okozta energiaválság világosan rámutatott arra, hogy minden ország a lehető leghamarabb szeretné megteremteni a saját energiabiztonságát. Összeállításunkban az atomenergiához való visszatérési törekvéseket mutatjuk be az utóbbi napokban a nemzetközi szintereken történt lépések alapján.

HOLLANDIÁBAN parlament alsóháza a kormány által építeni tervezett két új atomerőművel kapcsolatos mihamarabbi döntésre szólította fel a holland Gazdasági Minisztériumot, az ország fosszilis tüzelőanyagoktól függésének csökkentése érdekében – közölte az NL Times című, angol nyelvű holland hírportál hétfőn. Véleményük szerint – az ukrajnai háború megmutatta, mennyire sérülékeny a fosszilis tüzelőanyagok ellátása. A holland parlament 150 tagú alsóházának többsége szerint elengedhetetlen, hogy Hollandia más energiaforrások után nézzen, illetve atomerőművek építésével egészítse ki az ország energia-szükségleteit. A kabinet leszögezte azt is: megteszi a szükséges lépéseket két új atomerőmű építésére. Hollandiában jelenleg az 1973 óta működő Borssele atomerőmű termel áramot. A 480 MW-os, egyblokkos erőmű eredetileg tervezett 40 éves működési idejét 2006-ban 20 évvel, 2033-ig meghosszabbították.

HORVÁTORSZÁG részt venne a közös szlovén-horvát tulajdonban lévő, 664 megawattos atomerőműben új reaktor építésében a szlovéniai Krskóban – jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn Zágrábban, Janez Jansa szlovén kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján. Az atomerőmű bővítésről szóló döntést már elfogadta a kormány. Horvátországnak és Szlovéniának szerencséje van, mert az új blokk megépítésnek helyszíne már elérhető – húzta alá. Szlovénia vállalta, hogy 2033-ig leállítja a szénalapú villamosenergia-termelését és bezárja a sostanji széntüzelésű hőerőművet. „De ezt csak akkor tehetjük meg, ha kiépül a krskói atomerőmű új blokkja” – tette hozzá.

ROMÁNIÁBAN több pénzt hagy a földgáztermelő Romgaz, illetve a cernavodai atomerőművet működtető Nuclearelectrica állami vállalatnál, hogy mielőbb elvégezhessék az ország energiatermelésének növeléséhez szükséges beruházásokat – jelentette be Virgil Popescu energetikai miniszter a pénteki kormányülés után. A többletforrásokra a Nuclearelectricának a technológiai fejlesztése és egy moduláris atomreaktor megépítése érdekében van szükség. A Nuclearelectricában mintegy 80 százalékos, a Romgazban pedig mintegy 70 százalékos részesedése van a román államnak. A kormányülésen további döntések születtek annak érdekében, hogy a Nuclearelectrica átvegye a felszámolás alatt álló Országos Urántársaság vagyonát, feldolgozó üzemeit, és képessé váljon hazai forrásokból előállítani az atomenergia-termeléshez szükséges fűtőanyagot – mutatott ár a miniszter.

BELGIUMBAN a kormány, korábbi határozatával ellentétben – amely szerint 2025-ig fokozatosan lekapcsolták volna az országban működő atomerőműveket-, két atomreaktora, a Doel 4 és a Tihange 3 élettartamának tízéves meghosszabbítása mellett döntött – tájékoztatott a belga sajtó hétfőn. A 2003-ben hozott eredeti kormánydöntés értelmében 2025-ig bezárták volna az összes nukleáris reaktort az országban. Belgium fenntartja a kutatásokat és a befektetéseket az új atomenergia-technológiákba, valamint számos intézkedés révén felgyorsítja a megújuló energiákra történő átállást, különösen a szél-, a hidrogén- és napenergia területén, 1,16 milliárd eurós beruházással. A korábbi döntésnek megfelelően Belgium legkevesebb 100 millió eurót fektet a jövő atomenergiájának kutatásába, különös tekintettel a kisebb moduláris reaktorokra (SMR). Belgium két atomerőművében hét reaktor működik. A francia tulajdonú Engie áramszolgáltató az ország keleti felében, Tihange mellett, valamint Észak-Belgiumban, Doel közelében üzemeltet erőműveket. Korábbi tervek szerint a doeli 3-as blokkot 2022-ben, a tihange-i 2-es blokkot 2023-ban tervezték végleg leállítani, a többi reaktort pedig 2025-ben kapcsolták volna le. A nukleáris energia jelenleg Belgium energiaellátásának mintegy 40 százalékát biztosítja.

AZ EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEK kormánya kész együttműködni „az Egyesült Államok és Európa szemében törvényen kívüli Oroszországgal a globális energiabiztonság javítása érdekében” – jelentette ki Abdalláh bin Zajid Ál Nahján, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere csütörtöki moszkvai látogatása során. A válság kitörésekor a szolidaritásra felkért Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, valamint Egyiptom, másképpen döntött és inkább a Moszkvával való kapcsolatokat helyezte előtérbe. Az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia visszautasította az amerikai kéréseket az energiapiacok megnyugtatására irányuló olajszállítások növelésére, Egyiptom elfojtotta az orosz támadással szembeni kritikát és folytatta az Oroszországtól egy atomerőmű finanszírozására kért 25 milliárd dolláros kölcsön folyósítását. (mti) 

PAKS-PRESS 2022. március 29., kedd 07:15. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap