PAKS-PRESS – Megnyílt az idei Erőművek Éjszakája energiaipari rendezvény pénteken, a regisztráció alapján az erőművek, fűtőművek, közműszolgáltatók országszerte mintegy 70 helyszínen több mint 5500 látogatót fogadnak.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvő a kelenföldi erőműben tartott megnyitón hangsúlyozta, a kormányprogram egyik központi eleme az ország energiabiztonsága, hogy minél kevésbé legyen kiszolgáltatva a világban energetika szempontból. Fontos eredménynek nevezte a kormányszóvivő, hogy a rezsicsökkentés következtében az energiaárak emelkedése ellenére, továbbra is a magyar lakosság fizeti a legkevesebbet az áramért és a gázért Európában.

Szentkirályi Alexandra beszélt arról is, hogy új vezetékek, hálózatok, erőművek épülnek az országban, és meglévő erőművek korszerűsítéseiről, fejlesztéseiről lehet beszélni.

Hozzátette, ma már az is mindennapos, hogy az emberek, a családok maguk is állítanak elő energiát, komoly napelemes fejlesztések valósulnak meg ipari és lakossági oldalon egyaránt.

 A kormányszóvivő kijelentette, Magyarországon mind az ipar, mind a lakosság ellátása biztosított, ugyanakkor az ország fejlesztése, a gazdaság magasabb sebességre kapcsolása újabb energiakapacitásokat igényel, ezért komoly fejlesztések várhatók.

A megnyitón Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke kiemelte, az energia egyre nagyobb súllyal van a jelen mindennapi életben, és minden korábbinál fontosabbá vált a megfizethető, fenntartható és az ellátásbiztonságot is garantáló energetikai és közmű-szolgáltatások biztosítása. A MEKH elnöke hangsúlyozta, az együttműködő partnerekkel közösen tarott rendezvény egyben alkalmat ad arra is, hogy megköszönjék azoknak a szakemberek a munkáját, akik a nap 24 órájában, az év 365 napján gondoskodnak az otthonok, közintézmények és ipari létesítmények energia- és közműellátásáról.

A MEKH közleménye szerint pénteken az Erőművek Éjszakája helyszínein a látogatók szakértő idegenvezetők segítségével ismerhetik meg az erőművekben, a fűtőművekben, a víziközmű-szolgáltatóknál és a hulladékfeldolgozó üzemekben zajló munka érdekességeit, a berendezések működését.

Csaknem 70 helyszínen várja a látogatókat különleges programokkal az Erőművek éjszakája október 27-én, amikor a Paksi Atomerőmű és a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló is látogatható lesz – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)

Az érdeklődők megismerhetik az erőművek, fűtőművek, hulladékfeldolgozók és a közműszolgáltatók tevékenységét, a villamosenergia, a távhő és az ivóvíz előállításának műszaki hátterét. A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a környezeti erőforrásokkal tudatosan kell gazdálkodni – írták a kezdeményezést.

Az atomerőműben a regisztrált látogatók kísérővel a látogatóközpont kiállítása mellett az üzemi területen egy előre meghatározott útvonalat járhatnak be; egyebek között a látogatófolyosókról betekinthetnek a blokkvezénylőbe, a reaktorcsarnokba, és rövid sétát tehetnek a turbinacsarnok egyik turbinagenerátora körül – írták közleményükben.

A közönséget – szintén regisztráció után – az Atomenergetikai Múzeum látványos fizika kísérletekkel fogadja, amelyek játékos formában ismertetnek meg a tudománnyal.

 Tájékoztatásuk szerint az atomerőmű a kis és közepes aktivitású hulladékait fogadó bátaapáti létesítményben az érdeklődők beléphetnek az ellenőrzött zónába, a 340 millió éves gránit kőzetben kialakított tárolóba. A mélyben láthatják az első tárolókamrát, amely már megtelt hulladékcsomagokkal, illetve a második tárolókamrát, amely készen áll az új, kompakt hulladékcsomagokat fogadására – tették hozzá. A közlemény kiemeli:

 a Paksi Atomerőmű csaknem negyven éve biztosítja Magyarország villamosenergia-szükségletének jelentős hányadát, az országban megtermelt villamos energia csaknem felét állítja elő, és a teljes magyar fogyasztás harmadát adja.

A közlemény szerint idén is több ezer résztvevőt várnak az eseményre, amellyel egy időben a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) a Távhőszolgáltatás napjának szakmai, közösségi és fenntarthatósági programjaival fogadja a látogatókat.

Az Erőművek éjszakáját idén negyedik alkalommal rendezi meg a MEKH. A részvétel ingyenes, de regisztrálni kell a programokra. A szerdán megnyílt jelentkezési felület a helyszínekkel együtt az esemény honlapján érhető el, a MEKH közösségi oldalán pedig programajánló videókat tettek közzé – áll a közleményben. (mti)

Képünk: Egy fiatal látogató a sugárkaput tekinti meg atomerőmű múzeumában. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2023. október 27., péntek 15:30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap