PAKS-PRESS – Paks Város Önkormányzata érzékenyítő és kulturális rendezvényeket tart a Nyitott Paks programban – erről Szabó Péter polgármester és Komendó Beatrix, a MyAd Marketing Kft. ügyvezetője számolt be közös sajtótájékoztatójukon, a Városházán, kedden.

A program célja a hosszú ideig itt tartózkodó, a Paks II. projekt munkálataihoz érkező harmadik országbeli állampolgárok beilleszkedésének elősegítése, befogadó környezet kialakítása, a migrációval kapcsolatos társadalmi tudatosság és érzékenység növelése, a nyitottság és befogadás erősítése. Az érzékenyítő programok kiterjednek a kulturális rendezvények szervezésére, a fordítási és tolmácsolási tevékenységekre, a város közintézményeiben mobil információs pultok kialakítására. A program nyelvi képzéseket is tartalmaz.

A feladatok megvalósításában az ideérkező és tartósan itt tartózkodó külföldiek, mind a befogadók egyaránt érintettek. Mint azt a célok között megfogalmazták, a résztvevők személyesen megélt pozitív élményeken keresztül tapasztalják meg a kulturális sokszínűségben rejlő értékeket, értelmezzék a kultúrák találkozásakor felmerülő esetleges konfliktusokat, megértsék és megismerjék a migráció által kialakuló multikulturális társadalmak működését, ezáltal nyitottabbá, befogadóbbá és társadalmilag érzékenyebbé, tudatosabbá váljanak.

A sport- és művészeti foglalkozásokkal egymás megismerése mellett elősegítik a sajátos életkörülmények miatt kialakuló stressz csökkentését, az értékes időtöltési lehetőségeket ajánlanak, ezzel elviselhetőbbé, élvezhetőbbé tehetik mindennapjaikat.

Paks Város Önkormányzata a PIP Nonprofit Kft-vel közös konzorcium keretében több mint 586 millió forint összegű támogatást nyert el a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból. Az önkormányzat részesedése meghaladja a 386 millió forintot. A megítélt támogatást az önkormányzat Helyi Integrációs Akció Program kidolgozására, érzékenyítő és kulturális rendezvények szervezésére, fordítási és tolmácsolási tevékenységekre, mobil információs pultok kialakítására használthatja fel a város közintézményeiben, valamint nyelvi képzések megvalósítására fordítja.

A rendezvénysorozat mintegy több mint húsz rendezvényt foglal magában.

Képünk: információs pult a paksi Városháza aulájában.

PAKS-PRESS 2022. június 14., kedd. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap