PAKS-PRESS – 2021-ben mintegy 720 órányi, vagyis harmincnapnyi olyan időtartam volt, amelyben a magyarországi áramfogyasztást legalább 40 százalékban import fedezte. Ez – mint Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója rámutatott – európai összehasonlításban is magas.

Közismert, hogy hazánk jelentős áramimportra szorul: évről évre a szükséglet több mint egynegyedét külföldről szerezzük be, ez pedig komoly ellátásbiztonsági kockázatot jelent az országra nézve. Egy friss elemzés szerint az adatokat órás felbontásban vizsgálva az importarány bizonyos időszakokban az éves átlagnál jóval magasabb.

– A Paks II. projekt elemzőinek a kontinentális Európa nagy részét lefedő tanulmánya megállapítja, hogy Magyarország kitettsége kiemelkedően magas – emelte ki Mittler István kommunikációs igazgató.

2021-ben hazánkban mintegy 720 órányi, vagyis harmincnapnyi olyan időtartam volt, amikor a pillanatnyi áramfogyasztást legalább 40 százalékban importból fedeztük. Az év felében a magyar villamosenergia-igényeket legalább 30 százalékban külföldi forrásokra építve oldjuk meg. Hazánk szinte az év egészében nettó importőr pozícióban van – tette hozzá.

A kommunikációs igazgató felhívta a figyelmet, hogy ennél még az áramimport-rekorder Olaszország is sokkal jobb képet mutat: az óriási mennyiségű import ellenére az aktuális olasz villamosenergia-igények negyedrészénél nagyobb arányú behozatalra 2021-ben sosem volt szükség. Sőt, az import legnagyobbrészt (mintegy 300 napnyi időtartamban) 20 százalék alatt maradt. De említhetjük a hozzánk hasonlóan szinte folyamatosan importőr Lengyelországot is, ahol a külföldi beszerzés részaránya mindössze 30 napnyi időtartamon keresztül haladta meg a villamosenergia-igények 18 százalékát.

Mittler István hozzáfűzte, hogy 2022-ben sem változott a tendencia. A magyar villamosenergia-rendszer idei havi adatai azt mutatják, hogy az import változatlanul magas. Az év második hónapjában nettó villamosenergia-behozatalunk fogyasztáshoz viszonyított aránya 32 százalék volt, ami jelentősen meghaladta a januárit és lényegében megegyezett a tavaly decemberivel. A nettó napi import maximuma is magasabb volt, fogyasztáshoz viszonyított aránya megközelítette a 38 százalékot, abszolút értékben pedig 3165 MW volt.

Az első két havi villamosenergia-igények összességében 2,2 százalékkal haladták meg a 2021. évit. A Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója hozzáfűzte, hogy szakértőik villamosenergia-piaccal kapcsolatos tanulmányai, az Elemző percek a társaság honlapján olvashatók. (x) +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap