PAKS-PRESS – Miller Anderson veterán brit blues gitáros-énekes, az amerikai gitáros Eric Gales és Tátrai Tibor új formációja, a Godfater is fellép a június 27. és július 3. között rendezendő, jubileumi, 30. paksi Gastroblues Fesztiválon – jelentette be a fesztivál szervezője pénteken Pakson, sajtótájékoztatón.

Gárdai Ádám elmondta, hogy az idén is öt helyszínen ötven koncert várja a közönséget; az Energetikai Szakképző Iskola (ESZI) csarnoka ad helyet július 1-én, pénteken Anderson koncertjének, és itt lép fel aznap este Eric Gales is.

 A programban szerepelt Pete York dobos, aki betegség miatt nem lesz jelen a fesztiválon, ő Andersonnal együtt játszott volna az ESZI nagyszínpadán. A koncert azonban változatlanul a Spencer Davis és a Deep Purple-billentyűs Jon Lord zenéjét idézi majd fel. Ők azon zenészek közé tartoztak, akikkel Anderson több mint fél évszázados pályafutása alatt együtt játszott a Keef Hartley Band, a T. Rex, Savoy Brown vagy a Chicken Shack mellett.

A szervező megjegyezte, a műfajában a világ egyik legjobbjának tartott Eric Gales nem először jön a paksi fesztiválra, a kritikusok által Jimi Hendrixhez is hasonlított balkezes, memphis-i gitáros 2019-ben volt a Gastroblues vendége.

A nagyszínpadon játszik majd Premez Mátyás jazz orgonista együttese, július 2-án, szombaton pedig a Godfater és a rockabillyt játszó Egri Péter a Mystery Ganggel.

A klubkoncertek előadói között ott lesz a Mike Gotthard Group Szebényi Dániellel, Benkő Zsolt, valamint a tradicionális bluest játszó Ian Siegal és Ripoff Raskolnikov. Ismét koncertek helyszíne lesz a paksi evangélikus templom, ahol Miller Anderson, Herczku Ágnes és a Banda, illetve Fekete Tamás érsekújvári zongorista, a Virtuózok 2018-as döntőse lép fel.

A fesztivál utolsó napján, július 3-án, vasárnap a Dinamit, majd Varga Miklós játszik, ekkor rendezik a Kárpát-medencei Gastroblues Pikniket és az ehhez kapcsolódó jótékonysági főzőversenyt, melynek bevételével a kárpátaljai Visket támogatják. A zenei programban a délvidéki Ethnokolor, az erdélyi The Crazy Plumbers, Felvidékről a The Joint Ventures szerepel, a Pál Balázs Jenő Band vendégzenésze a viski Czébely Csaba lesz. A rendezvényen – amelyet a paksi önkormányzat, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Paks II. Zrt. támogat -, szekszárdi, balatoni és tokaji borászok mutatják be boraikat.

A tájékoztatón Süli János (KDNP), Paks országgyűlési képviselője, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt mondta: bízik abban, hogy a Visken többéves támogatással létrehozott óvoda megmarad magyar nyelvűnek.

 Szabó Péter (Fidesz-KDNP), a város polgármestere megjegyezte: a fesztivál mára Paks egyik legfontosabb brandjévé vált.

Kovács Antal a paksi atomerőmű kommunikációs igazgatója pedig azt hangsúlyozta, hogy a határon túli magyarságnak soha nem volt olyan fontos a kapcsolat az anyaországgal, mint ma. (mti)

Képünk: Süli János államtitkár beszél 30. Gastroblues Fesztivál sajtótájékoztatóján, 2022. május 27-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

 PAKS-PRESS 2022. május 27., péntek., 19:22. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap