PAKS-PRESS – Az önkormányzat gazdasági bizottsága egyetértett abban, hogy a város költségvetését úgy kell összeállítani, hogy a bevételek és a kiadások egyensúlyban legyenek, annak ellenére, hogy egyelőre kevesebb forrás jut a fejlesztésekre, mint az előző évben – mondta a bizottság KDNP-s elnöke, csütörtökön.

A 2022-es év költségvetését a gazdasági bizottságban tárgyaló frakciótagok ezúttal csak néhány kérdésben nem tudtak megegyezni. Az új költségvetés visszafogottabb a tavalyi évhez képest, de a lehetőség továbbra is fenn áll abban az esetben, ha állami vagy a magánszektorból az év folyamán a város újabb forrásokhoz jut. Ulbert Sándor, a bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy 2021-ben hasonló okokból számos alkalommal módosították a költségvetést. Egyes részletek tárgyalására a következő testületi ülésen kerülhet sor.

Hetzmann Albert, a Deák Egyesület frakciójának tagja úgy vélekedett, hogy a költségvetés első olvasatában található fejlesztési keret mintegy kétmillárdos előzetes csökkentése látható, a felújítások visszafogása mellett a működési kiadások növekednek, a városvezetés azonban optimista abban tekitetben, hogy a költségvetés az év folyamán, felfelé majd módosítható lesz.

A gazdasági bizottság az előterjesztéssel feszített határidőben van, mert annak február 15-ig el kell készülnie. A Fidesz-KDNP frakció az előterjesztést elfogadta, a Deák Ferenc Egyesület gazdasági bizottságnak tagjai tartózkodtak a szavazásnál. Kifogásolták, hogy nem látnak részletes számokat, amikor az önkormányzati cégek holdingosítását végrehajtja az önkormányzat, ahol külső szakértői állásfoglalást kérnek.

Az ellenzéki frakció tagjai ezt nem szavazták meg, bár az irányt jónak, de gyorsnak tartják. – Nem elleneztük volna, ha megjelenítik a döntési pontokat – fogalmazott Hetzmann Albert.

Az előzetes számítások szerint akár 15 százalékos megtarkarítás remélhető, de folyamat teljes leírására még nincs lehetőség, mert az még korai lenne – mondta az elnök.

A tervek között az is szerepel, hogy egy tőkeerős Hunatom Zrt. nevű állami cég, vásárlás útján részesedést szeretne az önkormányzati cégekből, a Protheus és a közlekedési vállakozásnál. Ebben egyértés volt a felek között – miután ezek olyan cégek, amelyek kevésbé költséghatékonyak.

Az utcafelújítások ügyben már azonban eltértek a vélemények, miután az egyesületi frakció csak tételes felsorolásban tett javaslatot. – A költségvetést mi nem igy állítjuk össze – szögezte le Ulbert Sándor.

PAKS-PRESS 2022. február 10., csütörtök 19:20. +++

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap