PAKS-PRESS – Orbán Viktor miniszterelnök az ukrajnai katonai műveletek miatt csütörtök délelőtt összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését a Karmelita kolostorba. Az ülésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Pintér Sándor és Varga Mihály miniszterelnök-helyettesek, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, Kovács József nemzeti információs államtitkár valamint a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői vesznek részt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. Szijjártó Péter külügyminiszter bekérette az orosz nagykövetet, hogy jelezze Magyarország Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett áll, és csatlakozunk az Európai Unió közös válaszához.

A magyar honvédelmi tárcához az elmúlt időszakban számtalan levél, telefon, állampolgári megkeresés érkezett a keleti országrészben tapasztalható katonai járműmozgások, a légtérben megjelenő helikopterek és Gripenek kapcsán. Közleményükben azt irták: „Magyarországon nincs háborús helyzet, béke van, amit szeretnénk megőrizni. Azt is közölték: hazánk lakossága jelenleg nincs közvetlen veszélyben. Az ország lakosainak nincs miért aggódniuk, nem kell félniük, mindennapi életüket ez nem befolyásolja”. Azt kérték, bízzanak a Magyar Honvédségben, a katonáink szakszerű, hozzáértő munkájában. Hozzátették: a Magyar Honvédségnek fel kell készülnie minden eshetőségre az ország és az állampolgárok biztonságának garantálására érdekében, ezért folytatja a technikai eszközök néhány nappal ezelőtt megkezdett átcsoportosítását, a légtér biztosítását.

– A határ közelében élő civil lakosság türelmét és megértését kérjük, hiszen a felvonultatott szárazföldi és légi eszközök mozgása nappal és éjjel is zajjal járhat. Mindezt úgy tekintsék, hogy a béke és a biztonság megőrzése érdekében, a magyar emberek védelmében tesszük – áll a szaktárca közleményében.

 A magyar ellenzék követelései közöt szerepel, hogy például függessze fel a paksi beruházást, valamint szputnyik vakcina magyarországi gyártásáról szóló tárgyalásokat, utasítja ki az „orosz kémbankot” Magyarországról. 

Képünk: Budapest, 2022. február 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b5) a nemzetbiztonsági operatív törzs ülésén a Karmelita kolostorban 2022. február 24-én. Az ülést az ukrajnai katonai műveletek miatt hívta össze a kormányfő. Orbán Viktor mellett Varga Mihály pénzügyminiszter (b3) és Pintér Sándor belügyminiszter (b4), miniszterelnök-helyettesek, Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b6), valamint Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (b7). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

PAKS-PRESS 2022. február 24., csütörtök 13:05. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap