PAKS-PRESS – Az egyetemek új nemzedékének kora jött el, a negyedik nemzedék kora.  Az első tanított, a második tanított-kutatott, a harmadik tanított-kutatott és tanácsokat adott, a negyedik tanít-kutat és tanácsokat ad,és ezek mellett ott akar lenni egy térség, egy város életének formálásában is – mondta Prof. Dr. Szécsi Gábor Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja egy paksi sajtótájékoztatón, hétfőn.

A Polgármesteri Hivatalban, újságírók jelenlétében irták alá a Paksi Harmadik Kor Egyeteme előadássorozatról szóló megállapodást, melyet a Kar szervezésében, Paks Város Önkormányzata és a Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet támogatásával indítanak el, 2024. március 12-én.

Mint az korábbról ismeretes, 2016-ban kezdte el az önkormányzat Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar szervezésében a Paksi Harmadik Kor Egyeteme kurzusait. – Ezek a szemeszterek új lendületet adnak, magas minőségi, sokrétű programokat kínálnak, ingyenesek, de regisztárcióhoz kötöttek – hangzott el a tájékoztatón.

A Harmadik Kor Egyeteme munkalehetőség biztosítása mellett közösségépítő erejű – mondta egyebek között a Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke a tájékoztatón. Tóth Gabriella kiemelte: az élethosszig tartó tanulás fontosságát, a program egészségmegőrző szerepét. Hozzátette, az idősek számára rendkívül fontos, hogy minél gyakrabban közösségi térben legyenek, új kapcsolatokat építsenek.

Prof. Dr. Szécsi Gábor Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja hagsúlyozta: szükséges, hogy javítsuk az idősek életminőségét ezekkel a lehetőségekkel is, mint az Egyetem kínál. Aláhúzta: az előadás különlegessége, hogy kulturális, oktatási, tudományos egyetemi képzésre is csalogatjuk az időseket.

Elmondta: egy korábbi időszakban a Harmadik Kor Egyetemének egy teljes évfolyama volt a Kar mesterképzésének kulturális mediátor szakán teljes jogú hallgató. Célul tűzték ki, hogy a megszerezhető tudás mellett még mindig munkavállalók is legyenek az idősek.  

Kérdésre válaszolva arról is szólt, hogy a kurzus anyagi támogatása a Paks önkormányzattól és a Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezettől származik.

Szécsi Gábor a továbbiakban kifejtette: olyan kísérlettel jelennek meg Pakson, amely egy város társadalmi kulturális életének formálásában is részt vesz, aktívan kívánnak jelen lenni a helyi stratégiai elképzelések, prgramok megvalósításában.

Leonardo da Vinci szavait idézte, amely szerint 

 „az időskori tanulás megfiatalítja a lelket és enyhiti az öregkor keserűségeit.”

Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja további kérdésre válaszolva elmondta, a Harmadik Kor Egyeteme legidősebb hallgatója eddig egy kecseméti származású idős ember, Harsányi Ernő volt, aki a hetvenes évei végén kapta meg a diplomáját. Hozzátette, tudományos kutatóként maradt az egyetemen, publikált. Az első nyugdíjas évfolyam átlagéletkora pedig 65 év volt, ami Magyarországon is rekordnak számít az egyetemek életében.

 A programok általában keddenként, először március 12-én, a Nőrablástól a házasságkötésig címmel, Prof. Nagy Janka Teodóra egyetemi tanár előadásával kezdődik és június 4-én emléklapok átadásával zárul.

Képünk: Prof. Dr. Szécsi Gábor Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja, Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere és Tóth Gabriella a Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetezet elnöke (b.-j) a megállapodás aláírása után az előadássorozat sajtótájékoztatóján a Polgármesteri Hivatalban, 2024. március 4-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2024. március 4., hétfő 21:30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap