PAKS-PRESS – Egyszerű kampányfogásnak minősítette Filvig Géza kalocsai polgármester bejegyzését Paks most megválasztott polgármestere az ATV ma reggeli Start műsorában. A paksi atomerőmű iparűzési adóját a Duna túlsó oldalára rekviráló ötlet következménye súlyos veszteség lenne a város költségvetésében.

Filvig Géza ötlete nem új a nap alatt. Ismert, hogy a kormány még a járvány első hulláma idején elrendelt veszélyhelyzetben hozott egy rendeletet a különleges gazdasági övezetekről, ami szerint egyes területek – így a helyi adóztatás joga – a megyei, illetve a vármegyei önkormányzatot illeti.

Heringes Anita elmondta, hogy keresi a paksi atomerőművek vezetőit, továbbá két hét múlva találkozhat Szijjártó Péter beruházásért felelős miniszterrel. A megismételt kalocsai polgármester választás után a kalocsaiakkal is szívesen egyeztetne Heringes Anita.

Attól jogosan tarthat viszont, hogy a javaslat nem azért született, hogy az mégse történjék meg. Számításai szerint több, mint 18,5 MRD a város költségvetése, az iparűzési- és építményadó együttes  veszteség cca. kilenc MRD, akkor ez a költségvetés fele. Nyilván valamennyi visszaérkezhet a vármegyei elosztás után.

Leszögezte: Paks identitásához tartozik az atomerőmű, és az emberek ezer szállal kötődnek az atomerőműhöz, amellyel együtt szeretik a várost. Heringes Anita szerint ez a hangulat megváltozhat, ha a pénzt elveszik. A kampányban és azóta is hangoztatja: Pakson várospolitikát kíván folytatni, nem szeretne pártpolitikát a városban, sem jobboldalit, sem baloldalit. – Az atomerőmű ügye a politikán felül áll – jegyezte meg.

Heringes Anita felidézte, hogy ezt már több, illetékes politikai, kormányzati helyen elmondta és reméli, hogy hallják is. Abban reménykedik, hogy az atomerőműves iparűzési adó elvétele nem több mint kalocsai kampányfogás, mert „a kormány részéről ez még nem hangzott el sehol sem, ez egy felelőtlen döntés lenne”.

Az esetleges adóelvonás gazdasági következményeinek részleteire Heringes Anita a Spirit FM „Több-kevesebb”, mai adásában kérdésre válaszolva azonban visszatért. Szavai szerint a kormányban felelős emberek nem támogathatják Filvig Géza kezdeményezését, mert tudják, hogy a beruházás megvalósításához a talponmaradáshoz a városnak is pénzre van szüksége.

Azért bízik abban, hogy ez egy kampányfogás, mert ami a kényszerű, lehetséges megszorításokat illeti, elsőként említette a sporttámogatások megszűnésének lehetőségét, beleértve az NBI-es, kupagyőztes paksi klub támogatását. Az egészségügyi ellátás színvonalának megtartásáért mindent meg fognak tenni.

– A városüzemeltetés tovább működhet majd, a kulturális élet területén a számok ismeretében születhetnek döntések – tette hozzá. Az elektromos közösségi közlekedésre szükség lesz a beruházás építésekor is – hangsúlyozta a továbbiakban.

Heringes Anita a kedvezőtlen jelek ellenére igenis bizakodó, hisz abban, hogy Szijjártó Péter miniszterrel szót tud majd érteni. Azzal is érvelt, hogy Kalocsa jó lehetőségekhez jutott a hiddal, saját ipart is tud magának telepíteni, azzal, hogy jobbak lettek a szállítás-közlekedés feltételei. 

Hangsúlyozta: Paksnak új költségvetést kell készíteni, mert „valahol elfolyt a pénz”, új közbeszerzési eljárást kell kialakítani, és akkor még itt van az út –és csatornahálózat rekonstrukciója is. – Ha ide költözik több ezer ember és nem lesz pénz – beláthatatlan dolgok következhetnek – jegyezte meg.

– Azt tervezem, hogy ha lassan is, de folyamatos fejlesztés lesz – mondta Paks októberben hivatalba lépő polgármestere. 

PAKS-PRESS 2024. július 2. kedd 20:20. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap