PAKS-PRESS – Február ötödike a biztonságos internet napja, az esemény a Safer Internet Day nemzetközi mozgalom kezdeményezésére jött létre, a mozgalmat pedig az Európai Unió Biztonságos internet programja is támogatja – mondta többek között Huszti Gábor rendőr alezredes, a bűnmegelőzési alosztály vezetője a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányságon rendezett „Kiberbiztonsági police café” elnevezésű rendezvényen, kedden Szekszárdon. Ismertette: a kezdeményezés célja, hogy hangsúlyt helyezzen a digitális biztonság megteremtésének fontosságára, illetve ösztönözze az online veszélyekre való felkészülést.

Az UNICEF adatai szerint naponta több mint 175 ezer gyerek megy fel az internetre életében először, feladatunk, hogy odafigyeljünk arra, ami a gyerekekkel történik – és segítsük őket, ahogy tudjuk – hívta fel a figyelmet a szervezet. Az első ilyen eseményt 2004-ben tartották a biztonságosabb internet cselekvési terv keretében, az uniós finanszírozású SafeBorders projekt kezdeményezéseként. Ezt követően az Insafe, a biztonságosabb internetközpontok hálózata vette át. Most a biztonságosabb internet napja túlnőtt a hagyományos földrajzi övezetén, és világszerte mintegy kétszáz országban és területen ünneplik, és világszerte emberek millióit éri el – olvasható az esemény honlapján – írja a biztonságos internet napja alkalmából a Magyar Nemzet.

Az esemény a Safer Internet Day nemzetközi mozgalom kezdeményezésére jött létre, a mozgalmat pedig az Európai Unió Biztonságos internet programja is támogatja. – A program felhívja a figyelmet az internet hasznlatának előnyeire és veszélyeire, feldatunk, hogy a lakossági digitális tudatossága javuljon, önvédelmi képességi szintje emelkedjen – húzta alá a bűnmegelőzési alosztály vezetője.

Huszti Gábor szavai szerint a Tolna vármegyei bűnmegelőzési egységek munkája az év minden napjára kiterjednek, a rendőrség komplex megelőzési, bűnüldözési és ügyfelderítő munkát folyamatosan végzi, úgy hogy a hangsúlyok a prevención vannak.

Aláhúzta: ebben az évben egy összetett munkatervet, egy edukációs programot és lakossági kapcsolattartást szerveznek, mert mint fogalmazott, az együttműködés és a párbeszéd nélkülözhetetlen a rendőrség és a bűnmegelőzés aktív társadalmi csoportjai között.  

Ezen a napon négy témakörben hívták közös konzultációra és párbeszédre a prevenció társadalmi szereplőit, hogy erősítsék az önvédelmi képességeket és fokozzák a társadalmi tudatosságot.  

Huszti Gábor rendőr alezredes a gyermekek biztonság és az áldozatvédelem fontosságáról is beszélt. Elmondta: a gyermekpornográfia, zaklatások megszüntetésén dolgoznak, előadásokat tartanak, és a pedagógusokkal fokozzák együttműködést.   

A felnőtteknél, az online térben elkövetett kisérletek, bűncselekmények szaporodnak, a rendőrség előadásokat tart és a közösségi oldalain felhivja a figyelmet a veszélyekre. Hozzátette, lakossági fórumot is szerveznek.

Kiemelte: már most létesítettek egy e-mail fiókot, ahol bizonytalanságokra válaszokat adnak, amennyiben ezt valaki kéri. Egy képernyőfotó küldése is lehet megoldás. Ezeket a kiberkapcsolat@tolna.police.hu címre várják.  

Huszti Gábor rendőr alezeredes néhány kirivó példát is említett Tolnában. Előfordult, hogy elővigyázatosság nélkül adatokat adnak meg. A csalók banki alkalmazottnak tüntetik fel magukat, majd az adatok megadása után leemelkik a pénzt a bankszámláról. Sajnálatosan ez a megyében is megtörtént, több millió fointos tételben. A bankkártya adatok megadása visszaélésre ad szabad utat, ezért azokat nem hiteles helyen soha senkinek nem szabad kiadni – figyelmeztetett Huszti Gábor rendőr alezredes.

Képünk: Szekszárd, 2024. február 6. kedd – Szabó Zoltán rendőr ezredes bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes és Huszti Gábor a bűnmegelőzési alosztály vezetője (b.-j)  tájékoztat a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányságon rendezett „Kiberbiztonsági police café” elnevezésű rendezvényen, 2024. február 6-án. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2024. február 6., kedd 19:35. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap